Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frångår en väsentlig fråga

Eva Tjernström gör ett försök att få den eländiga vårdfrågan till en organisationsfråga. Du må vara förlåten som nytillträdd men med kunskaper från kommunen borde du känna till att först måste verksamheten bestämmas och för dess utförande görs en organisation inte tvärtom.

Annons

Går vi tillbaka i tiden cirka fyra år så jämfördes lilla Gävleborg med delstaten Ontario i Kanada, en stat med cirka 17 miljoner innevånare och en yta större än hela Sverige. Då framhölls att nu jädrar skulle det bli bra.

Ingenting har hänt och man undras varför Skattemyndigheten inte prövar förmånsbeskattning av resan. Inom vården finns så mycket statistik att framtidens vårdbehov kan beräknas med en träffprocent på + - 5. Antalet operationer varierar inte så mycket över tid och antalet födslar vet vi genom besöken på vårdcentraler, åldersstrukturen är det heller inga problem med. Med andra ord det finns alla förutsättningar att bestämma vilken verksamhet som ska utföras år från år. Alla partier framhåller att basen i vårdkedjan är de lokala vårdcentralerna.

Det är då beklämmande att se alla satsningar som görs i Gävle vilket betyder att okunskapen är rent generande. Åk till Järvsö vårdcentral och se vilket enastående arbete som utförs med en minimal personalstyrka. Varför satsa på IT, alla landsting i Sverige har precis samma behov, låt SKL Sveriges Kommuner och Landsting, er egen organisation, ta fram ett gemensamt IT-paket.

Arbetsmarknadsstyrelsen gjorde en utredning i slutet på 70-talet om hur många som var sysselsatta med arbetssökande och hur många som var sysselsatta med administration. Resultat, av cirka 12 000–13 000 var endast 3 500 sysselsatta med arbetssökandefrågor. Inom Gävleborgs Landstings misstänker jag att situationen är liknande.

Nej, Eva Tjernström, ta ett initiativ till att lägga ned landstingen, vårdfrågorna är alldeles för svåra att hantera av amatörer. Det mest befängda är väl satsningar på parkeringshus i Hudiksvall samt den okunskap som visas fram i samband med upphandlingen av entreprenör till Bollnäs sjukhus. Omvalet i Västra Götaland visar att landstingen är en onödig svulst i vårt samhälle.

Åke Söderlund, Nor Järvsö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons