Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från folkrörelse till storföretag

Många med mig betraktar Röda Korset och den lokala kretsen som en bygdens folkrörelse. Människor har mötts i styrelser, planerat och genomfört verksamheten. Ur det ideella arbetet har social gemenskap och arbetsglädje fötts.

Annons

Under många år har jag varit aktiv Röda Korsare och under hela tiden funnits med i styrelsefunktioner. Det är innehållsrika år som jag definitivt inte vill vara utan. Det har till och med varit så att flera andra ideella uppdrag fått stå tillbaka för engagemanget i Röda Korskretsen. Vetskapen och känslan av att ha varit med att underlätta för medmänniskor i Sverige och utomlands har verkligen varit och är stimulerande.

Många med mig betraktar Röda Korset och den lokala kretsen som en bygdens folkrörelse. Människor har mötts i styrelser, planerat och genomfört verksamheten. Ur det ideella arbetet har social gemenskap och arbetsglädje fötts. Dessutom har medmänniskor både i bygden och i andra länder fått del av den frivilliga arbetsinsatsen.

Det går inte att ta miste på glädjen när en flykting och asylsökande vid mötesplats Kupan får hjälp med språket, kaffestunden vid bordet eller saker till det tillfälliga hemmet. Eller damerna som stickat, sytt och packat babypaket i vetskap om att mammor någonstans i världen får den allra första hjälpen efter förlossningen.

Men på senare år har utvecklingen gått från den folkrörelse som jag upplevde från förr till ett Röda Kors som allt mer blivit något av ett storföretag. Där finns toppnivån, mellanchefer och andra i organisationen som säkert gör bra insatser, åtminstone ibland. Men där finns också den gräsmatteyta där jag och andra rötter håller till med vårt ideella arbete. Likt storföretagen fattas besluten i topp, förmedlas via mellanchefer i olika steg ner till gräsroten. Order om åtgärder kommer, statistik och andra uppgifter krävs in, allt för att toppnivån ska bli nöjd.

Vad man glömmer i det här sammanhanget är att hela organisationsnivån haltar på så sätt att det finns en ofta välbetald organisationselit att ställas mot den nivå där många Röda Korsare satsar tid och pengar utan tanke på lön för arbetet. Det är här jag allra mest ser förändringen från folkrörelse till storföretag.

Men många av oss på lokalnivå ställer inte upp på utvecklingen mot storföretag. Det lokala arbetet måste vara viktigt och efter den senaste tidens fakta om löner och andra besvärande uppgifter känns det än mer nödvändigt att vid sidan om katastrofinsatser också arbeta lokalt och med uppgifter som verkligen gynnar människor i bygden behövande mammor och flyktingar!

En fortfarande aktiv Röda Korsare

Olle Sundin

Skog-Bergviks Röda Korskrets

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons