Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens dom kan bli hård

Inte helt oväntat anklagar Socialdemokraterna oss kristdemokrater för att gå vinstintressets och investerarnas ärende i frågan om vindkraftens etablering i Hudiksvalls kommun. Det kan så vara att vi kristdemokrater har en annan förståelse för företagandets villkor än Socialdemokraterna.

Annons

Men även om de förvränger våra intentioner är vi fullständigt övertygade att objektivt sinnade läsare förstår vad vi menar och inser att vi inte kan bjuda in med armbågen om vårt mål är en vindkraftetablering värd namnet i våra kommuner.

I sina argument återkommer de ofta till allmänintresset och tror sig veta att majoriteten av kommuninvånarna inte vill ha några vindsnurror inom synhåll. Trots att vi vet att 80 procent av Sveriges befolkning välkomnar en utbyggd vindkraft så är vi alla medvetna om att beredskapen sjunker ju närmare den egna knuten en vindkraftetablering kan bli aktuell. Däremot finns inga belägg för att majoriteten av våra kommuninvånare accepterar vindkraften bara verken inte syns.

När vi kristdemokrater hänvisar vårt ställningstagande till solidaritets- och klimatskäl står vi för ett allmänintresse som alla med insikt om pågående klimatförändringar anser överskugga andra intressen därför att det har med människors och arters överlevnad att göra. Om inte klimatskyddande åtgärder är av allmänt intresse så måste vi fråga oss vad allmänintresset egentligen står för.

Om vi inser att vi står mitt i den mest dramatiska människoskapade klimatpåverkan i mänsklighetens historia och mot bättre vetande struntar i att göra det vi kan för att hejda utvecklingen kommer eftervärldens dom att bli hård över de beslutfattare som väljer att inte ta nödvändiga beslut bara för att vara vissa väljargrupper till lags.

Hur ofta har vi inte hört att politiken måste ta sitt ansvar i klimatfrågan? Inte minst därför tar vi kristdemokrater ställning för en utveckling som syftar till klimatförbättrande investeringar. Att det ska vara så svårt att förstå är obegripligt.

När vi dessutom kan skapa lokala utvecklingsfonder med de bygdemedel på närmare 20 000 kronor som utbetalas per verk och år för att utveckla landsbygden, som också är ett tydligt allmänintresse, måste det förstärka vår beredskap att med positiv attityd pröva föreslagna etableringar och där hänsyn till flora, fauna, friluftsliv och kulturvärden självklart vägs in i den samlade bedömningen.

Detta är vår slutreplik i den här debatten.

Kent Sjöberg (KD) Norrbo, gruppledare Hudiksvall

Olle Persson (KD) Norrala, gruppledare Söderhamn

Bertil Eriksson (KD) Edsbyn, gruppledare Ovanåker

Anders Bergsten (KD) Rengsjö, gruppledare Bollnäs

Maria Karström (KD) Gnarp, gruppledare Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons