Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgång i kampen mot antibiotikaresistens

Nyligen röstade miljöutskottet i Europaparlamentet igenom ett stort lagförslag som bland annat reglerar användningen av antibiotika i djurproduktion, skriver två centerpartister som ser det som en framgång i kampen mot antibiotikaresistens.

Annons

Överanvändning av antibiotika riskerar att få allvarliga konsekvenser för hela vår civilisation. Superresistenta bakterier innebär att sjukdomar som vi sedan länge kunnat bota riskerar att bli livshotande igen.

En stor del av användningen av antibiotika sker i dag inom lantbruket. Här har Sverige länge legat i framkant för att minska antibiotikaanvändningen och det är helt nödvändigt att liknande utveckling sker i resten av Europa.

Nyligen röstade miljöutskottet i Europaparlamentet igenom ett stort lagförslag som bland annat reglerar användningen av antibiotika i djurproduktion. Vi ser det här som en mycket stor framgång i kampen mot superresistenta bakterier.

Lagförslaget innebär bland annat att man inte rutinmässigt får använda antibiotika i förebyggande syfte. Det innebär också striktare regler för gruppbehandling med antibiotika. Så har vi arbetat länge i Sverige, och därför använder vi också betydligt mindre mängd antibiotika per kilogram kött än länder söderöver. Det här lagförslaget skulle alltså inte bara ge friskare människor och friskare grisar – det skulle också vara en konkurrensfördel för det svenska lantbruket.

Svensk köttproduktion håller i en internationell kontext väldigt hög standard. Det är något vi i Centerpartiet värnar, även om det pressar priserna uppåt och gör konkurrensen tuffare på den internationella marknaden. För lantbrukarna här i Gävleborg innebär därför lagförslaget en förändring man kämpat för under årtionden. Det är dessutom ett lagförslag som ger både friskare grisar och friskare människor.

Antibiotikaanvändningen ökar i världen. I Sverige går utvecklingen åt rätt håll: vi använder allt mindre antibiotika i köttproduktionen och EU måste gå samma väg. Det skulle vara bra för såväl lantbrukarna i Gävleborg som för kommande generationer.

Fredrick Federley (C)

europaparlamentariker

Magnus Svensson (C)

distriktsordförande i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons