Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP-ledaren spred felaktigheter

Vattenfall tillkännager att man har för avsikt att förära sina ägare än mer plutoniumproduktion. Jan Björklund (FP) jublar och säger att det betyder att det nu är tillåtet att bygga nya kärnkraftverk.

Annons

Svenska folkets eget energibolag Vattenfall tillkännager 30 oktober att man har för avsikt att förära sina ägare än mer plutoniumproduktion och atomsopor som måste hållas avskilda från allt levande under hundratusentals år! Det under förra året nybildade företaget Industrikraft trycker på.

Jan Björklund (FP) jublar och säger att det betyder att det nu är tillåtet att bygga nya kärnkraftverk.

Det tycks alltså finnas en del personer som inte är riktigt uppdaterade på området, inte ens om man sitter i regeringsställning.

Men det som känns allra mest bedrövligt är att media visar en så stor okunnighet att man efter Vattenfalls tillkännagivande påstår att Sverige kan få ny kärnkraftsreaktor (Ekot i Sveriges Radio) och liknande utsagor. Upsala Nya Tidning visar sin okunnighet allra tydligast genom att påstå att I början av 2009 slopade regeringen förbudet mot att bygga nya kärnkraftverk. När en enkel gräsrot påpekade felet ändrade tidningen snabbt formuleringen i nätupplagan.

Sanningen är nämligen den att det inte är tillåtet att bygga nya kärnkraftverk i Sverige!

Regeringen håller just på och klurar på en proposition som riksdagen efter utskottsbehandling har att ta ställning till på försommaren 2010.

Då blir det skarpt läge!

Det är upprörande att svenska medier i sin rapportering underlåter att upplysa om att det är förbjudet att bygga nya kärnkraftverk och att det är riksdagen och ingen annan som har att besluta om de lagändringar som krävs för att till exempel bygga ny kärnkraft. (Jag har naturligtvis inte skärskådat alla medier men i alla fall de största)

Hur många läsare är det inte som tror att allt som står i tidningen är sant?

När regeringen i februari öppnade för nya kärnkraftverk lovade Maud Olofsson att inga statliga pengar ska gå till eventuella nybyggen av kärnkraftverk. Eftersom Vattenfall är ett helstatligt företag kan man givetvis inte spendera en enda krona på kärnkraftlobbyns drömslott.

Eller hur, regeringen?

Birgitta Ohlsson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons