Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fostras skolbarn till feta bilister?

Sommarlovet är slut. Landets skolbarn är tillbaka i bänkarna. Klassrummet är en självklar plats för utbildning och inlärning - men färden dit sker ofta på ett gammalmodigt sätt. Passivt och stillasittande.

Annons

Sommarlovet är slut. Landets skolbarn är tillbaka i bänkarna. Klassrummet är en självklar plats för utbildning och inlärning - men färden dit sker ofta på ett gammalmodigt sätt. Passivt och stillasittande. För idag är det alltför vanligt att föräldrarna rutinmässigt skjutsar sina barn till och från skolan i bil.

Detta är djupt oroväckande av tre skäl:

Barnens hälsa försämras av allt stillasittande

Trafiksäkerheten utanför skolan påverkas negativt eftersom skolorna inte är byggda för all biltrafik med skjutsande föräldrar

Barnen lär sig inte att hantera trafiken

Med barns inaktivitet kommer följdproblem som fetma, diabetes, benskörhet och hjärt-/kärlsjukdomar. Åldersdiabetes har till och med fått byta namn till diabetes typ 2 på grund av att sjukdomen nu drabbar barn! Det är ett skäl till att minska på skjutsandet med bil och i stället låta barnen promenera eller cykla till skolan. På så vis får barnen på ett enkelt sätt vardagsmotion. Att cykla till skolan är trots allt en av de mest naturliga vägarna till god hälsa. Men det finns fler skäl.

Säkerheten kring skolorna försämras av skjutsande föräldrar på grund av den biltrafik de skapar. Därför är det viktigt att alla – skolor, politiker och föräldrar – gör sitt bästa för att skapa en säker trafikmiljö kring skolorna. Dessutom måste barnen själva få erfarenhet av att röra sig i trafiken. Det är bättre att de tillsammans med föräldrar får öva sig i att cykla och gå i trafiken, än att de blir skjutsade fram till tolv års ålder.

Många skolor har dessutom cykelförbud eller avråder elever från att cykla upp till årskurs tre, fyra eller ännu högre. Skälet som anges är främst trafiksäkerhet. I Sverige hävdas att barn upp till tolv års ålder inte anses kunna bemästra trafiken på egen hand. Med säkra cykelvägar och bilfria zoner runt skolorna minskar det problemet.

Vi vet också att barn som är fysiskt aktiva lär sig mer i skolan. En elev som sitter stilla hela dagen, orkar inte koncentrera lika bra. Och ett bättre sätt att starta en stillasittande skolag, än att cykla till skolan är svår att tänka sig.

Den ökande biltrafiken kring skolorna är ett hot mot barnens hälsa och säkerhet. Du och jag har möjlighet att påverka detta genom att dra vårt strå till stacken och minska på bilskjutsandet. För våra barns skull.

Vi uppmanar således landets skolor att uppmuntra och underlätta att barnen cyklar till skolan. Samt att Sveriges kommuner inför bilfria zoner runt våra skolor.

Klas Elm

ordförande Svensk Cykling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons