Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvillande om vaccinet och influensan

Jag förstår att Helena Palén Olofsson inte litar på Läkemedelsverkets officiella information gällande Svensk läkemedelslagstiftning. Det måste ju vara så mycket enklare att lita på någon som inte lämnar referenser för sina påståenden.

Annons

Jag förstår att Helena Palén Olofsson (28/10) inte litar på Läkemedelsverkets officiella information gällande Svensk läkemedelslagstiftning. Det måste ju vara så mycket enklare att lita på någon som inte lämnar referenser för sina påståenden. Även om det skulle vara sant så kan inte en nation avtala bort lagstiftningen i ett annat land. Det borde vara uppenbart för de flesta.

Varför man tillåter att läkemedel har biverkningar? Givetvis vill ingen tillverkare att ens produkt skall ha någon annan effekt än den önskade. Dumt vore annars. Men risken att du skall få tex. Guillain Barrés Syndrom av att vaccinera dig är så pass minimal att det i det närmaste kan betraktas som riskfritt. Man bör påpeka att man inte har observerat något samband mellan influensavaccinationer och biverkningen Guillain Barrés Syndrom sedan 1976. Det finns alltså inga indikationer på att det vaccin som vår och Tysklands befolkning erbjuds skulle vara direkt farligt, utan är både säkert och effektivt varför även Angela Merkel kommer att ta detta vaccin (Deutshe Welle 19/10).

Vad det gäller viruset förmåga till förändring har du fel. Man har redan visat experimentellt att grisar kan fungera som en värd för fågelinfluensa, vanlig säsongsinfluensa och svininfluensa. Hos dessa grisar där alla tre virusvarianter finns kan sedan en omsortering och blandning ske av virusens genetiska material så att ett virus får delar från alla tre via så kallad "antigenic shift" (J Antimicrob Chemother 1999:44:Topic B:3-9; J Mol Genet Med 2009:3:158-66). Och detta helt utan mänsklig påverkan.

Vecka 43 innebar en veckotoppnotering på 349 fall jämfört med tidigare år med säsongsinfluensa, där säsongen 2003-2004 hade det tidigare rekordet med 287 fall på en vecka. Om folk tar till sig av den felaktiga och ibland direkt förljugna informationen som sprids av allehanda konspirationsteoretiker är det inte osannolikt att detta rekord kommer att slåss igen, egentligen helt i onödan.

John Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons