Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvillande om riskerna med mobiltelefoni

Kommentar till Annika Gullbrandsson och Olle Johansson (16/6).

Annons

I sin insändare skriver AG och OJ att det finns "tusentals forskningsrapporter som visar att elektromagnetisk strålning utgör en potentiellt stor hälsofara". Vad de kanske borde ha nämnt är att elektromagnetisk strålning innefattar radiovågor, mikrovågor, infrarött ljus, synligt ljus, ultraviolett ljus, röntgenstrålning samt gammastrålning. Att blanda samman alla strålningstyper när man i sak endast pratar om radiovågor (dvs. mobiltelefoni, trådlösa nätverk samt radio och tv) är både missvisande och förvillande.

De hänvisar vidare till en rapport som de påstår har rört om i Europaparlamentet. Det må så vara, men inom forskarvärlden motsvarar den knappt en axelryckning. Varför? Helt enkelt för att den brister i objektivitet och saknar vetenskapligt stöd för sina påståenden och slutsatser. Man nämner till exempel inte alls rapporter som strider mot författarnas egna slutsatser.

Så vad finns det för vetenskaplig grund till påståenden om mobilstrålningen egentligen?

Bland de större studierna på området angående eventuella kopplingar mellan mobiltelefoni och olika cancerformer finns det inget stöd. Joachim Schüz med flera (Journal of the National Cancer Institute, Vol. 98, 2006, s. 1 707–1 713) rapporterar i en långtidsstudie där över 400 000 danska mobiltelefonianvändare följdes. Deras studie fann inget som helst stöd för en koppling mellan mobilanvändande och en ökad risk för olika former av tumörer, vare sig för kort tids (<10 år) eller lång tids (>10 år) användande av mobiltelefoni. Detta bekräftas av flera andra stora studier, bland annat den stora Interphone-studien.

Att det är just Olle Johansson som står bakom insändaren är inte heller speciellt förvånande. 2004 fick han utmärkelsen "Årets förvillare" av föreningen Vetenskap och Folkbildning. Gissa varför? Just för hans "mångåriga, lika tvärsäkra som onyanserade varningar för negativa hälsoeffekter av elektromagnetiska fält".

John Pettersson

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons