Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvanskad eldebatt

Vinterns elprisdebatt har skapat en polarisering av elbolag som vinnare och kundkollektivet som förlorare. Sanningen är att det finns vinnare och förlorare bland såväl elproducenter, elhandlare och kunder efter denna vinter, då ihållande kyla och utebliven kärnkraftsproduktion skapade ett genomsnittligt högre spotpris på elbörsen Nord Pool.

Annons

Många har hävdat att kärnkraftsägarna tjänat miljarder på att hålla igen på produktionen. Denna ofrivilliga återhållsamhet kostade i själva verket E.ON Sverige över två miljarder kronor förra året. En stor del av den planerade produktionen är nämligen såld i förväg till ett lägre fast pris. När vi misslyckades med att få i gång kärnkraften var vi tvungna att köpa el till ett betydligt högre pris på Nord Pool för att leverera det vi lovat till kunderna.

Bland kunderna hittar vi vinnarna hos den stora majoritet som tecknat fast elprisavtal och som i vinter fått el till ett betydligt lägre pris än spotpriset. Dessa kunder har tigit still, och säkert varit lite undrande över krigsrubrikerna om höga elpriser. Förlorarna är kunder med eluppvärmda villor som valt rörligt elprisavtal.

Vi har anklagats för att ta ut övervinster. E.ON Sveriges justerade resultat för år 2009 sjönk med 21 procent jämfört med 2008. Att det ändå blev drygt 6 miljarder kronor kan låta mycket, men det ska ställas i relation till den totala balansomslutningen i verksamheten på 131 miljarder. Genom att jämföra avkastningen på sysselsatt kapital med andra stora företag med verksamhet i Sverige, ser vi många företag med betydligt högre lönsamhet än E.ON.

E.ON investerar 58 miljarder kronor under åren 2006 till 2013 för att stärka utbudet av energi, främst klimatneutral energi, och för att öka leveranssäkerheten. Sedan 2006 har vi stärkt den svenska kraftbalansen med cirka 800 MW i effekt, vilket motsvarar produktionen från en kärnkraftsreaktor. Det gör oss också till en av de största investerarna i Sverige.

I energibranschen får vi ofta höra att det var bättre förr. Genom politiska beslut har Sverige valt att vara en del av den europeiska gemenskapen. Europa har enats om tuffa klimatmål. I Sverige har riksdagen enats om att styra mot dessa mål genom att öka beskattningen av såväl energiproduktion och energiförbrukning – för att få oss att förbruka mindre el.

Även den europeiska konkurrenslagstiftningen styr oss mot en integrerad elmarknad, där det inte får förekomma några exportbegränsningar. Till exempel har Danmark uttryckt ett önskemål om att få importera mer el från Sverige, och fått rätt av EU-kommissionen. Detta kommer på sikt att påverka elpriserna i Sverige.

Torbjörn Larsson

presschef, E.ON Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons