Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortum löser inte miljöproblemen i Ljusnan

Den 5/12 hölls samråd till följd av Fortums planer på ett nytt kraftverk vid Edeforsen i Mellanljusnan, en älvsträcka som är skyddad mot vattenkraft enligt lagen.

Annons

Nyligen har Fortum gått ut i media och förklarat att man har haft en positiv och konstruktiv dialog om kraftverksplanerna med Sportfiskarna och Älvräddarna. Sportfiskarna vill förtydliga att vi inte ställer oss bakom Fortums planer vid Edeforsen.

Det största hotet mot naturvärdena kring Edeforsen är regleringar uppströms, främst Fortums kraftverk vid Laforsen. Lokalt kan det nya kraftverket ge en del positiva miljöeffekter, men man kommer inte till rätta med de övergripande problemen. Risken är stor att det nya kraftverket kommer att legitimera de stora tappningsförändringarna som i dag sker vid Laforsen, fast dessa egentligen är källan till problemet. Att Fortum vill involvera miljöorganisationer är sällsynt, och beror på att man här ser en chans till att tjäna pengar på ett kraftverksprojekt och få miljöintressenas välsignelse på köpet.

Sportfiskarna befarar att om ett kraftverk i en lagskyddad älvsträcka ges tillstånd, öppnas också dörren för utbyggnader i andra lagskyddade älvar. Ett kraftverk i mycket dåligt skick i en älvsträcka med särskilt skyddsvärde, bör i första hand rivas ut. Här ska inte nya vattenkraftverk byggas. Projektet är heller inte överensstämmande med vattendirektivet, det vill säga att vattendragen ska betraktas ur ett helhetsperspektiv, från källa till hav.

Väljer Fortum ändå att gå vidare med en ansökan, måste utrivning av kraftverket och dess konsekvenser finnas med som ett alternativ. Vi uppmanar Fortum att verka för en omprövning av Laforsens vattendom, så att hänsyn till naturvärdena tas. Vi beklagar att Fortum valde att gå ur projektet kring omprövningar av vattendomar i Ljusnan, och hoppas att bolaget kan tänka om och återuppta samarbetet. Värdet av elproduktion är en sak, men värdet av goodwill ska heller inte underskattas.

Stefan Nyström

generalsekreterare Sportfiskarna

Christina Lindhagen

handläggare Sportfiskarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons