Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt nedsättning av energiskatt för Ljusdal och övriga Norrland

Patrik Lundqvist och Markus Evensson, båda S, om den särskilda skattesats för energi som i Gävleborg enbart rör Ljusdal.

Annons

I dag finns en särskild skattesats för energi i stora delar av Norrland, för Gävleborgs del gäller det för Ljusdals kommun. Detta eftersom uppvärmningskostnader och annat är större i den delen av Sverige än i andra delar. Sedan en tid har EU-kommissionen haft ögonen på detta och aviserat att det inte är förenligt med EU-rätten.

Den förra regeringen tillsatte därför en utredning för att se över hur vi i Sverige kan göra för att inte bryta mot de gemensamma reglerna. Den utredningen har nyligen blivit klar och förslaget i den är att helt slopa den särskilda energiskatten för Norrland. Detta anser vi som socialdemokrater är helt fel väg att gå, därför har vi under en tid arbetat med att hitta andra lösningar vid sidan om utredningen.

Även om det i stora delar av Sverige varit milda vintrar de senaste åren, så består dock skillnaderna i kostnad för dem som bor i södra respektive norra delarna av landet. Med detta som utgångspunkt kommer vi nu gå vidare med en i stora drag, för de boende i de områden det gäller, oförändrad nedsättning av energiskatten. Det kommer medföra en ändring från 9,9 öre per kWh till 9,6 öre per kWh, eftersom den gräns som finns i EU-rätten inte medger högre nedsättning.

Möjligheterna att bo och arbeta i hela Sverige är för oss en viktig grund för att Sverige ska även i framtiden vara konkurrenskraftigt och kunna säkra den välfärd vi vill uppnå. Därför har vi sett till att effekterna av anpassningen till EU-rätten blir så små som möjligt, både för företag och medborgare.

Patrik Lundqvist (S)

riksdagsledamot Gävleborg

Markus Evensson (S)

oppositionsråd Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons