Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsätt fota "Fnasket i plasket" i Gävle!

/

Till alla gävleborgare vill vi därför säga: gå nu ut och ta en selfie framför "Fnasket i plasket" av Eric Grate på Rådhustorget i Gävle, skriver artikelförfattaren.

Annons

Den 4 april beslutade Högsta Domstolen, HD, att konstnärer som får sina verk publicerade på sajten offentligkonst.se ska få betalt för detta. Tvisten mellan Bildupphovsrätt i Sverige och Wikimedia är principiellt viktig eftersom den klargör att det är konstnärerna själva som bestämmer över verken.

Eftersom många av Sveriges bildkonstnärer saknar fast inkomst och många gånger lever under ekonomiskt knappa förhållanden är domen också ekonomiskt betydelsefull. Stora aktörer som Wikimedia ska inte kunna bygga upp omfattande konstdatabaser utan att tillfråga konstnärerna och ge dem ersättning. HD slog i sitt beslut fast att en öppen databas med konstverk har ett kommersiellt värde och att detta värde ska förbehållas konstverkens upphovsmän.

Beslutet har av vissa debattörer misstolkats som att det innebär en begränsning av privatpersoners rätt att lägga upp bilder på konst i sociala medier. Detta är helt felaktigt. HD har i media förtydligat att beslutet enbart avser konstdatabaser – inte vad privatpersoner får sprida på Facebook och Instagram. Trots detta har påståenden om att bilder på offentlig konst inte får läggas upp i sociala medier fortsatt att spridas och fått stor uppmärksamhet.

Från Bildupphovsrätts sida vill vi också vara väldigt tydliga med att vi inte på något sätt vill hindra privatpersoner från att sprida foton på konst. Vi har en uttrycklig policy om att inte lägga oss i vad privatpersoner lägger upp för bilder i sociala medier. Det vore ju helt orimligt.

Bildupphovsrätt har 8 500 bildkonstnärer som medlemmar runt om i landet. Konstnärer som skapar fantastiska verk som förtjänar att upplevas och spridas. Till alla gävleborgare vill vi därför säga: gå nu ut och ta en selfie framför "Fnasket i plasket" av Eric Grate på Rådhustorget i Gävle. Och sprid gärna bilden i sociala medier. Fortsätt fota offentlig konst!

Mats Lindberg

vd, Bildupphovsrätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons