Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Fortsätt att äta kött med gott samvete”

Svar till Jonas Norberg (
14/9
) "Djuren utsätts för onödigt lidande" från Erik Matsson, jaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet:

Annons

Varje år tar 300 000 jägare ut semester för att få komma ut i naturen. Samtidigt som dessa jägare njuter av jakten, ett ekologiskt närproducerat kött och den sociala samvaron så gör man samtidigt en samhällsinsats. 

Älgstammen har en tillväxttakt på omkring 40 procent årligen, en anledning till att tillväxten är så hög beror på att stammen hålls långt under den biologiska bärkraften, det vill säga hur många djur som kan leva på det bete som finns i skogen. Det vi gör är att hålla stammen på den socioekonomiska bärkraften där intressen som skogsbruk och trafiksäkerhet väger tungt. 

Jägare är skyldiga enligt lag, samt känner ett stort moraliskt ansvar för att reda ut och avsluta ett eventuellt eftersök på en påskjuten älg. Älg avlivas med en expanderande kula genom bröstkorgen vilket leder till döden genom förblödning inom några tiotals sekunder, på den tiden hinner de ibland springa utom synhåll. Oftast räcker det tack och lov med en kortare spårning för att hitta älgen död.  

De hundar som vi spårar med, är för övrigt samma hundar som vi använder för trafikeftersök. Så den jakt bedrivs för spänningens och nöjets skull är således en förberedelse för den skarpa samhällsuppgift som bara vi jägare klarar av att lösa.

Jaktlagens §27 säger att jakt inte får bedrivas så att djuren utsätts för onödigt lidande. Nog känns att bli skjuten, men en snabbt övergående smärta är inte något utdraget lidande. Så fortsätt att äta kött med gott samvete så länge du vet vad du äter och hur det är producerat.

Erik Matsson

jaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons