Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstör inte Hudiksvall

/

Ett argument, och kanske det enda, för att Hudiksvalls station ska vara kvar på nuvarande plats är att stationen måste vara centralt belägen, skriver Thomas Julin.

Annons

Det upprepas gång på gång i översiktsplanen för dubbelspåret. Alla negativa följder av dubbelspåret redovisas inte på samma tydliga sätt.

Vi kan utse salutorget till centrum med tanke på närheten till sjukhus, polis, Guldsmeden och Systembolaget. Då blir avståndet till den nuvarande järnvägsstationen drygt 700 meter. Till det tänkta stationsområdet vid Furulund/Västberga som av många beskrivs ligga långt från centrum är det trots allt bara cirka 1 400 meter. 

Att våra politiker vill förstöra staden med ett dubbelspår genom den centrala delen av staden för de 700 meter som skiljer i avstånd mellan centrum och de två möjliga stationsområdena är obegripligt, dyrt och oförlåtligt. Med buss eller bil kommer det för Hudiksvalls invånare bara att ta några minuter att ta sig till stationen vare sig den ligger i östra eller västra läget. Även till det västra stationsläget blir det många som kan gå och cykla. För alla som bor och arbetar norr eller väster om Statoilmacken blir det närmare till det västra stationsläget.

För oss som bor utanför Hudiksvall har stationsläget mindre betydelse. För oss är det viktigt att det finns bra bussförbindelser och många parkeringsplatser som är gratis och det kan man klara av om viljan finns.

Avståndet till gymnasieskolan från centrum är större än till västra stationsläget och ändå har jag aldrig hört att man talat om den långa väg som eleverna måste ta sig varje dag för att komma till skolan.

Det är bra med dubbelspår, men inte genom centrala Hudiksvall. Välj det västra stationsläget och skapa en nya attraktiv stadsdel av järnvägs- och hamnområdet.

En bil- och tågfri torgmiljö vid Möljen kan bli attraktiv och bra.

Thomas Julin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons