Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förståelse över roller och ansvar saknas hos Kavallin

Markus Evensson (S) i en replik på Kristoffer Kavallins (MP) inlägg.

Annons

Jag vill börja med att hålla med Kavallin (MP) om att visionen om att samla all personal på ett och samma ställe är något som är bra. Viss information har jag erhållet på ägarsamråd men inte att det saknades bygglov vid beslutstillfället för inköp av huset, ej heller att det saknades besiktningsprotokoll – Ljusdal Energi AB:s (LEAB) styrelse köpte helt enkelt grisen i säcken. Jag fick heller inte information om att det saknades hållbara beräkningar som underlag vid köpetillfället. När jag nu fått denna information är det min roll som kommunstyrelseledamot och i linje med mitt ansvar enligt Kommunallagen att reagera och agera. ( KL 6 § 1-2) 

Att jag skulle komma med tips för att styra upp denna ohållbara situation är något som är bortom all sunt förnuft. Det är styrelsen i LEAB som skulle ha väckt ärendet hos KS, allt enligt KL kap 3 § 17, då detta ärende med all tydlighet är av principiell beskaffenhet.

Att du påstår saker som är osanna kan naturligtvis bero på okunskap men det är olyckligt att du försöker försvara ditt ställningstagande på det viset. KS-ledamoten Örjan Fridner (S) närvarade naturligtvis vid sammanträdet då det ingår i hans uppdrag, se även där KL kap 6 § 27 att inget jäv förekommer. Du glömmer medvetet bort att Ljusdals kommun, felaktigt, polisanmälde Fridner i maj 2016 och på grund av detta valde Fridner att ta timeout ett antal månader för att reda ut situationen. 

Att du och övriga åhörare samt de två kallade personerna från LEAB ombads lämna sammanträdet är väl självklart då diskussionen om ert fortsatta förtroende skulle tas upp? 

För mig är det en förutsättning att våra bolag spelar med öppna kort och redovisar till sin ägare när beslut av större vikt skall tas eller beslut som är av principiell beskaffenhet. Ert beslut i LEAB:s styrelse den 24 oktober ifjol att köpa ett hus där den initiala kostnaden var 6,6 miljoner kr och där vi idag står med en budgeterad kostnad på 26,3 miljoner kr borde medföra viss självrannsakan även hos ledamoten Kavallin. Ett hus som bevisligen, se Anticimex rapport, innehåller mögel. 

Det är oppositionens roll att kritiskt granska den politiska ledningen. Om jag som oppositionsråd får, som i det här ärendet, öppet hus att kritisera de hutlöst dåliga beslut du varit med och tagit så är det väl ändå inte jag som ska beskyllas för mitt agerande?

Vem skulle då ha kritiserat en mångmiljonaffär som gått överstyr? 

Markus Evensson (S)

oppositionsråd 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons