Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstå behovet av friskola

Att den här situationen uppstått får de styrande i lärande- och kulturnämnden ta åt sig äran av, hade Hudiksvalls skolor varit utmärkta så skulle aldrig behovet av friskolor uppstå, det är den enkla sanningen.

Annons

Det borde vara ganska enkelt att dra slutsatsen om varför föräldrar väljer skola, men det tycks inte ha slagit de styrande i lärande- och kulturnämnden.

Valet av skola görs efter vilka erfarenheter föräldrarna har eller vilka signaler man fått av bekanta som har/har haft barn i skolan. Har man haft dåliga erfarenheter av en skola så vill man knappast att yngre syskon ska utsättas för samma sak. Nu ska i ärlighetens namn sägas att det finns både bra och dåliga skolor i kommunen.

Men sammantaget av de betyg som kommunens skolor fått i olika undersökningar så ligger man i bottenträsket. Att hindra föräldrar att själva kunna välja skola, påminner om öststatsdiktatur. I princip varje vecka kan vi läsa om olika missförhållanden som sker i kommunens skolor, och sedan undrar man varför föräldrar vill ha alternativ.

Att göra uttalanden som Daniel Pettersson (V) med flera att detta skulle medföra ökade kostnader för kommunen med 4045 miljoner kronor per år är att ta till ett beprövat skrämskott. Varje skola får skolpeng per elev, som är lika oavsett vilken skolform man använder. Visst, en del skolor drabbas negativt när underlaget sviktar. Man kommer att stå med övertaliga lärare och en del halvfulla skolsalar. Tror lärande- och kulturnämnden att man enbart rekryterar lärare ”utifrån”, självklart kommer engagerade lärare att söka sig till friskolorna. Att lokaler behövs även för friskolor står ju klart, så där har kommunen en möjlighet att avyttra till exempel Mo. Läroverket som är så pass nedgånget borde man under alla förhållanden stänga/riva.

Merparten av eleverna som väljer friskola kommer sannolikt från Hudiksvall tätort, därför kommer knappast byskolorna att beröras.

Att den här situationen uppstått får de styrande i lärande- och kulturnämnden ta åt sig äran av, hade Hudiksvalls skolor varit utmärkta så skulle aldrig behovet av friskolor uppstå, det är den enkla sanningen. Men tydligen väldigt svårt för majoriteten i lärande- och kulturnämnden att vilja inse den beska sanningen.

Insikt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons