Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolans dilemma, en vision med fel fokus

/
  • Majoritetens vision, att få vara en förebild för andra kommuner håller på att ta sönder förskolan, personalen och barnen där i. Är det att ta ansvar? Det tycker inte vi, skriver två L-politiker.

Efter att ha läst insändaren skriven av
personalen på Lillbergets förskola
så kan vi konstatera att situationen fortfarande är ohållbar, skriver Magnus Ludvigsson (L) och Tereza Vanova-Benke (L), Söderhamn.

Annons

Men problematiken tonas ner av den rödgröna majoriteten i barn- och utbildningsnämnden som lutar sig mot statistik från en mätning som gjordes under en tvåveckorsperiod. Vi i Liberalerna anser det vara en allt för kort tid att basera kunskap på och detta har även tagits upp i nämnden men utan gehör från majoriteten.

I oktober 2015 skrev Liberalerna en insändare som handlade om vikten av att lyssna på professionen och inte blint lita på statistiken. Insändaren skrev vi efter åtskilliga signaler från kommunens förskolor och även föräldrar om att situationen var ohållbar, och att detta till viss del berodde på slopandet av den så kallade 15-timmarsregeln.

Vi har nu sett en våg av insändare som lyfter samma problematik, både från personal, föräldrar och även anonyma skribenter.

När 15-timmarsregeln först kom på plats så var det för att barngrupperna ansågs vara för stora. Idag är barngrupperna ännu större! Alla barn har rätt till förskola, det anser även vi liberaler men så här i efterhand kan vi konstatera att beslutet som togs 2013 om att slopa 15-timmarsregeln var förhastat.

I kommunfullmäktige den 21 december 2015, i debatten kring Kristdemokraternas motion om att inrätta en 20-timmarsregel, kunde vi höra Barn och utbildningsnämndens ordförande och andra ledamöter från vänsterkanten peka på att Söderhamns kommun var först av landets 290 kommuner med att slopa 15-timmarsregeln och att många andra kommuner, exempelvis Stockholm, ville följa vårt exempel. Detta tyckte man var något att vara stolta över, för det gjorde Söderhamn unikt.

Det är den visionen som de rödgröna ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden och i Kommunfullmäktige nu skyddar. De vill vara först, de ser chansen att vara en förebild. Men vi liberaler frågar oss, till vilket pris?

Det handlar inte längre om att göra vad som är det bästa för barnen eller personalen, och det handlar inte om högre kvalitet i våra förskolor. Majoritetens vision, att få vara en förebild för andra kommuner håller på att ta sönder förskolan, personalen och barnen där i. Är det att ta ansvar? Det tycker inte vi.

Skollagen ger alla barn rätt till minst 15 timmar inom vilken tid den pedagogiska verksamheten i förskolan beräknas få plats. Det är dags att häva beslutet från 2013 och i stället låta förskolecheferna utifrån skrivningen i skollagen hantera tiden på förskolan utifrån deras egna förutsättningar.

Magnus Ludvigsson (L)

gruppledare

Tereza Vanova-Benke (L)

ledamot i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons