Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolan Klippan bryter inte mot skollagen

Till S- och V-gruppen i lärandenämnden:

Annons

Med anledning av er insändare i HT den 26 juni måste vi med bestämdhet reagera. Enligt er insändare bryter Förskolan Klippan mot skollagen vilket vi anser är helt felaktigt och visar på stor okunnighet.

I förarbeten till skollagen har angivits att bordsbön, psalmer, högläsning ur religiösa berättelser, religiösa symboler och kyrkobesök får anses vara en del av utbildningen och får förekomma i fristående förskolor med kristen profil.

På samma sätt som fristående skolor kan ha frivilligsamlingar utöver ordinarie lektioner kan en fristående förskola ha frivilligsamlingar.

På Förskolan Klippan har vi tre nivåer av frivillighet:

1. Det är frivilligt att ansöka om plats vid vår förskola

2. Föräldrarna får skriftligen bekräfta att de är medvetna om att konfessionella inslag förekommer och är frivilliga

3. Barnens deltagande är frivilligt.

I undervisningen, det vill säga målstyrda processer under ledning av förskollärare, ingår inga konfessionella inslag. Insändaren ger också intrycket att förskolan saknar plan mot diskriminering med mera. Vi har allt sedan starten av förskolan haft en sådan plan, liksom rutiner för barn med särskilda behov med mera.

I den kommunala skolan får det enligt skollagen inte förekomma konfessionella inslag. Den tolkning S- och V- gruppen gör måste i så fall innebära att man i Hudiksvalls skolor inte får läsa ur Bibeln, vilket strider mot Skolverkets tolkning varför vi kräver att nämnden ändrar sitt beslut.

Huvudman och personal för Förskolan Klippan

genom Gert-Ove Liw och Lotta Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons