Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försämring för pensionärerna

Vänsteroppositionen vill ge sken av att ett maktskifte skulle förbättra förhållandena för landets pensionärer genom att utlova sänkt skatt på pension, något högre bostadstillägg och lite mer pengar till välfärden i sin skuggbudget.

Annons

Det kanske kan låta bra vid en första anblick, men för att bedöma hur äldres ekonomiska villkor ändras måste man se till politikens helhet. Budgeten saknar dessutom visioner om hur situationen i övrigt ska förbättras för äldre. Vad vill de göra åt ensamheten, övermedicineringen, bristen på boenden och avsaknaden av självbestämmande inom äldreomsorgen?

Det är visserligen välkommet att Vänsteroppositionen nu ser nyttan av att sänka den skatt som de faktiskt själva har infört. Vi vill också fortsätta sänka skatten när det är möjligt, men framför allt för vi en samlad politik som är bättre för pensionärers plånbok. Jobbskatteavdraget och arbetslinjen är centrala eftersom inkomstpensionerna står i direkt proportion till svenska löntagarnas inkomster. Ju mer lönsamt det blir att arbeta, desto fler arbetade timmar och desto mer höjs pensionerna. Vänsterpartiernas förslag om höjda bidrag och skatter verkar i motsatt riktning. Att V och MP vill lagreglera en kortare arbetsvecka är också oroande.

Utöver en sämre utveckling av pensionerna finns det pålagor som kommer att märkas mer direkt med vänsterkartellen, till exempel det slopade rutavdraget, höjd bensinskatt samt återinförd fastighets- och förmögenhetsskatt. Många äldre har använt sig av rutavdraget för att bekosta städhjälp – dels för att hemtjänsten kan vara dyrare, men också för att hemtjänsten inte alltid gör det man själv prioriterar. Den höjda bensinskatten kompenseras med ett avdrag för arbetsresor som äldre inte kan få. De återinförda fastighets- och förmögenhetsskatterna kommer återigen att ställa till det för somliga som genom ett helt liv sparat ihop till ett eget hus men som på äldre dagar får lägre inkomster.

Alliansen har visat att vi kan kombinera skattesänkningar med satsningar på välfärdens kärna. För pensionärer har skatten sänkts med 10,5 miljarder samtidigt som vi avsatt åtta gånger mer till äldrepolitiken än vad Socialdemokraterna gjorde under sina fyra sista år. Medel öronmärkts till bättre mat, läkemedelsgenomgångar och socialt innehåll inom äldreomsorgen samt till fler äldreboenden. Vi har också genomfört en valfrihetsreform för kommuner att låta äldre och deras anhöriga välja själva vem de vill anlita inom äldreomsorgen.

Vår äldrepolitik grundar sig på en tydlig vision: att var och en ska kunna fortsätta leva sitt liv såsom tidigare i så stor utsträckning som möjligt även om de behöver samhällets hjälp.

Margareta B Kjellin riksdagsledamot från Hudiksvall och Moderaternas talesperson i äldrefrågor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons