Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försämring för landsbygden

För elever vid gymnasiet eller andra skolor i Hudiksvall, som bor runt sjöarna i Forsa med mellan 15–20 kilometer till skolan, innebär de nerdragningar som nu gjorts att det blir mer bilåkande och mer skjutsande av föräldrar.

Annons

De nerdragningar av bussturer som nu sker i kommunen slår hårt mot landsbygdsboende i allmänhet och skolelever i synnerhet.

För boende ”runt sjöarna” i Forsa (Långsjön, Storsjön och Kyrksjön) blev årets skolstart närmast chockartad då informationen om nerläggning av den så kallade linje 23 varit närmast obefintlig och kom i ett mycket sent skede, bara några dagar före skolstart, trots att det formella beslutet togs redan den 12 januari i kommunstyrelsen.

Elever vid skolan i Sörforsa, från berörda byar, erbjuds nu skolskjuts som landar mer än en halvtimme före skolstart. Övriga föräldrar och elever fick brådstörtat söka improvisera tillfälliga lösningar för att över huvud taget kunna ta sig till gymnasieskolan eller andra skolor i Hudiksvall. Det är mycket olyckligt att samtidigt som kommunfullmäktige på försommaren, efter initiativ från Centerpartiet, höll en direktivdebatt som grund för ett mer offensivt arbete för landsbygdsutveckling, så försämras servicen på landsbygden.

De boende på landsbygden uppfattar naturligtvis sådana försämringar som tydliga signaler om att kommunen i praktiken inte värdesätter alla delar av kommunen på ett likvärdigt sätt.

Självfallet måste kommunen ständigt se över kostnaderna för olika verksamheter inklusive kollektivtrafik och skolskjutsar. Men samtidigt är det mycket viktigt att se över alternativa lösningar inklusive bättre anpassade busstider, samordningsmöjligheter mellan ordinarie busstrafik och skolskjutsar etcetera.

För elever vid gymnasiet eller andra skolor i Hudiksvall, som bor runt sjöarna i Forsa med mellan 15–20 kilometer till skolan, innebär de nerdragningar som nu gjorts att det blir mer bilåkande och mer skjutsande av föräldrar. Inte särskilt bra vare sig för ekonomi eller miljö. Det är förståeligt att föräldrar och elever gör uppror mot nerdragningar och nedrustning.

Sven Bergström

ledamot av kommunfullmäktige (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons