Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäljning av Nytorp ett svek

Att göra friskola av Nytorp skulle innebära en massiv privatisering av skattebetalarnas tillgångar, till skillnad från andra friskolor.

Annons

Bollnäs kommun beställde en studie för att utreda framtida alternativ för Nytorp. Etex -studien tillförde inte några nya idéer. Den är ett klassiskt exempel på kostsam konsultverksamhet, där fakta som redan finns i verksamheten återanvänds. Den saknar ett europeiskt perspektiv samt referenser. Den utreder inte de många möjligheterna för Bollnäs kommun att fortsätta driva Nytorp och klargör inte den stora risken med att göra skolan till friskola.

En tredjedel av alla institutioner som undervisar i jordbruk i Storbritannien har nu lagts ned, efter privatisering. Det påvisar att privatisering inte är en magisk lösning. Det finns många fallstudier över framgång och misslyckande i övriga Europa. Indikationer för misslyckande är: överspendering före privatisering, studieresultat under medel och tidigare misslyckade försök att locka fler studerande genom diversifiering. Nytorp har redan dessa indikationer. Det är inte troligt att nya studerande kommer att lockas av en känd skådespelare som bor utomlands samt ett nytt kök!

Varför har politiker inte noterat de uppenbara riskerna med en friskola? Vem ska investera miljoner och ta lån för att köpa en rörelse i en nedåtgående bransch (jordbruk), där elevantalet sjunker och en förlust redan görs på cirka två miljoner kronor per år? Förlusten kommer att bli än större när lånekostnader och löner för fem styrelsemedlemmar tillkommer. Investeringar behövs för underhåll av byggnader. Nytorp kan i dag inte specificera hur kostnaderna för de tre huvudämnena är fördelade. Tidigare investering på 15 miljoner kronor har inte inbringat förväntade inkomster. Vilken seriös bank skulle låna pengar till ett företag som inte kommer att kunna täcka kostnaderna för lånet?

En dålig affär, som inte kan vara ett seriöst försök att driva en friskola med kvalitet. Om det däremot handlar om spekulation med skattebetalarnas tillgångar, så kan det bli en bra affär.

Om kommunens tillgångar säljs för under marknadsvärdet, är det rimligt att anta att en styrelse full av företagare inte kommer att tveka att låta skolan misslyckas och sedan sälja tillgångarna.

Nytorp kan bli en nationellt betydelsefull skola. Efter Brotorget är det anmärkningsvärt att privata intressen får styra. Politikerna kanske följer de listiga råden från Etex: "Överlåts verksamheten till en extern part, friställer detta kommunen från ett engagemang och ansvar…" och "Misslyckas en extern aktör är scenariot ändå avveckling och då är detta i så fall inte kommunens ansvar". Om politikerna står tysta medan Nytorp säljs till ”vrakpris” innebär det ett stort svek av elever, personal, skattebetalare och väljare.

Farmer Giles

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons