Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förövaren är ansvarig för brott – ingen annan

Ibland leker jag med tanken på hur kvinnor skulle behöva leva för att vi inte ska få höra att vi får skylla oss själva när vi utsätts för brott, skriver Josefin Nygren i ett svar till signaturen Ingen bild, ingen skam.

Annons

Svar till Ingen bild, ingen skam (30/6): Ibland leker jag med tanken på hur kvinnor skulle behöva leva för att vi inte ska få höra att vi får skylla oss själva när vi utsätts för brott. Vi får inte använda vilka kläder vi vill, eller röra oss ute under vilka tider vi vill. Vi får egentligen inte lita på män alls. Frågan är om det inte vore bäst om vi isolerade oss totalt och skapade mansfria samhällen.

Läs även: Insändaren Ingen bild, ingen skam – tänk på det flickor och kvinnor

När jag läser i en insändare att kvinnor som tagit avklädda bilder av sig själva ska vara medskyldiga till att bilderna sprids på nätet, blir jag fruktansvärt ledsen. Inte nog med att någon de litar på har svikit dem – de ska dessutom få höra att de får skylla sig själva?

Låt mig därför slå fast: ingen som fått en nakenbild av sig själv spridd, kommenterad och bedömd mot sin vilja har något som helst ansvar för att det hänt. På precis samma sätt som inget våldtäktsoffer har något som helst ansvar för att det skedde.

Aldrig någonsin är det en kvinnas beteende som är orsaken till att hon utsätts för ett brott. Orsaken är att en man tar sig rätten att utsätta henne för brottet. Han är förövaren, han gör något mot hennes vilja och det är hans ansvar. Det måste vi kunna vara överens om i ett modernt samhälle. Allt annat är orimligt.

Nej, första prioritet ska inte vara att få kvinnor och flickor att tänka efter. Första prioritet ska vara att män och pojkar ska sluta bryta mot lagen genom att kränka kvinnor.

Josefin Nygren

Läs mer: Hälsingetjejer hängs ut på sexsajt: "Man byter bilder och onanerar i smyg"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons