Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förnyelsebar energi för framtiden

Vi är beroende av el i vårt svenska samhälle. Elen är viktig för vårt vardagsliv och för industrin. Att som ledare för landet påstå att kärnkraften hör framtiden till diskvalificerar regeringen som ledare.

Annons

Intresseföreningen Svenskt Näringsliv, där elbolagen är medlemmar, går just nu ut med en stor kampanj över Sverige. Föreningen har tydligen lyckats påverka våra ledare, vår regering.

Budskapet i kampanjen är att vi behöver fler kärnkraftverk. Vad man bygger det på är obegripligt. (Förutom att de enskilda elbolagen ska tjäna mer på sina kärnkraftsverk).

Sedan 1980-talet har elanvändningen ökat med 4 procent, medan BNP, värdet av vår konsumtion, har ökat med 45 procent. Redan i dag finns ett överskott av el i Sverige. Naturvårdsverket och Energimyndigheten (en myndighet och inte en intresseförening för elbolag) visar att överskottet av el kommer att öka de närmaste 10–15 åren.

Det finns konkreta planer på vindkraftparker och bioenergi. Inom teknikutvecklingen sker ständigt energieffektiviseringar. Genom regeringens ställningstagande för en utbyggnad av kärnkraften förlorar svenskarna medel till utveckling av förnyelsebar energi.

Att utveckla kärnkraft och bygga kärnkraftverk är dyrare än att utveckla förnyelsebar energi. Förnyelsebar energi hör framtiden till. Det borde alla begripa. Att vår folkvalda regering inte förstår det gör mig faktiskt arg!

Sverige har valt dåliga ledare. Sverige har valt en regering som uttrycker att framtiden ska innehålla utbyggd kärnkraft.

* Kärnkraft betyder uranbrytning med kraftig miljöpåverkan som är omöjlig att ställa om till ursprunget.

* Kärnkraft betyder leveransosäkerhet. Vi kan inte ha ett eget kärnkraftverk på gården. Det är omöjligt att vara självförsörjande på el med kärnkraften som landets energisystem.

* Kärnkraft betyder överhängande katastroftillstånd. Tjernobyl har hänt och kan hända igen. Vi har sett att säkerheten på våra svenska kärnkraftverk inte är 100-procentig.

* Kärnkraft innebär avfall som ska förvaras längre tid än vi kan överskåda (100 000 år).

* Kärnkraft innebär möjlighet till kärnvapen.

Vi är beroende av el i vårt svenska samhälle. Elen är viktig för vårt vardagsliv och för industrin. Att som ledare för landet påstå att kärnkraften hör framtiden till diskvalificerar regeringen som ledare.

Varför? Därför att man påverkar medborgarna att tro att det är rätt. Man inser inte vilken makt man har att styra åt rätt håll.

Än värre är det om regeringen inte ser vilken väg som är rätt. Opinionsundersökningar visade i höstas att svenskarna allt mer avvisade kärnkraften som energikälla. Det fanns en framtidstro på förnyelsebar energi (sol, vind och vatten). Nu har det skett en helomvändning.

Människorna i Sverige tycker plötsligt att kärnkraften är något gott! Vad tycker du?

Carina Rist

Miljöpartiet de gröna

i Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons