Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förnyelsebar energi enda alternativet

En kraftig utbyggnad av kärnkraften, som en del politiker vill ha, skulle medföra allvarlig miljöförstöring.

Annons

Redan för 40 år sedan diskuterade man i Romklubben nackdelarna med en ohämmad ekonomisk tillväxt. Romklubben var en informell internationell grupp av politiker och vetenskapsfolk. Den publicerade 1972 en rapport "Tillväxtens gränser", där man påpekade bland annat att alltför stor ekonomisk tillväxt kan leda till brist på mineraler och till ökad förorening.

Under de senaste decennierna har flera andra debattörer varnat för en utveckling som medför miljöförstöring. 1987 kom en rapport från Brundtlandkommissionen (FN:s Världskommission för miljö och utveckling), "Vår gemensamma framtid". Den rapporten hade sammanställts av politiker och miljöexperter från ett tjugotal länder och den betonade att en hållbar utveckling kan uppnås bara om vi stoppar miljöförstöringen och överutnyttjandet av naturtillgångarna.

Och nu är det år 2010. Att satsa på en stor utbyggnad av kärnkraften är verkligen inte förenligt med hållbar utveckling! Numera borde alla beslutsfattare vara medvetna om miljöspolieringen kring urangruvorna och om den olösta avfallsfrågan för det använda högaktiva kärnbränslet. Satsa i stället på solceller och andra förnyelsebara källor till elektrisk energi!

Inga nya kärnreaktorer!

Thorild Dahlgren, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons