Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förnybar energi – en önskedröm eller mardröm?

Lars Kamel ironiserar över miljöpartiets övertygelse om att vi kan ha helt förnybar elproduktion till 2040 och att vi ägnar oss åt drömmar. Tre miljöpartister ger sitt slutinlägg i debatten.

Annons

All elproduktion kräver förstås vissa råvaror som inte är förnybara. Viktigt då att inte sila mygg och svälja kameler.

Läs även: Förnybar el är just en dröm, MP

Visst krävs stål och betong för att bygga vindkraftverk som Kamel använder som exempel. Då vindkraftverket efter 30–40 år är uttjänt kan dock stora delar av materialet återvinnas. Bränslet har hela tiden varit vinden som är gratis, ogiftig, förnybar och garanterat utan avfallsproblem. Detta kallar vi en önskedröm som blivit sann!

Framställning av kärnkraftsel är en mardröm från början till slut. Uranbrytningen ger omfattande miljö och hälsoproblem. Hanteringen av uranisotoper och plutoniumavfallet underlättar kärnvapenspridningen i världen. Driften är hela tiden förenad med stora risker. Behöver vi på minna om Tjernobyl och Fukushima?

Att nedmontera ett pensionerat kärnkraftverk är också det en mycket komplicerad uppgift. Barsebäck är ännu efter 10 år inte rivet. Reaktortankarna och delar av byggmaterialet är radioaktivt och kräver också det ett slutförvar.

Idag har vi 6 000 ton högradioaktivt utbränt kärnbränsle i mellanlagret i Oskarshamn som väntar på slutförvar som skall var säkert i 100 000 år. En mardröm som vi tyvärr aldrig någonsin får vakna upp ifrån.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall

Olov Östlund

Ylva Bandmann

miljöpartister i Region Gävleborg

Härmed avslutas debatten mellan miljöpartisterna ovan och övriga skribenter.

Insänt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons