Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förgätna minnen finns ändå

/

Kelvin Ekeland, Norrbo, replikerar på tre skribenters debattartikel om ett nytt skogsprogram (6/10).

Annons

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, landshövding Jöran Hägglund i Jämtland och Staffan Norin, Skogsstyrelsens regionchef i Umeå, vill utveckla skogens biokemi och optimera skogens möjligheter (Insänt 6/10). De vill ha en långsiktig strategi för export av trä, och kunskap anses vara en vital faktor.

Ibland förvånas man när folk inte minns. Jag är bara 20 år äldre än åldermannen Bucht. Då Bucht var barn var jag mycket i trakterna norr om hans Karungi. Jag minns skogar, som han och hans vänner har glömt. De ordar om kraft i skogs- och miljöpolitik men glömmer jordbruk och kultur.

Uno Sevä slog Pyöreänojas silängar. Jag minns renar, som sökte skydd för insekter i myrarnas lador. Jag minns hornlösa, vita kor längs bäckar och på andra givmilda marker. Vid Liiviöjärvi finns landets nordligaste kenttä; Tornedalens variant på fäbod. Och jag var med om att rusta 250 ha av Vasikkavuomas slåttermyr.

På 1950-talet var det dubbla bruket av skogen naturligt. Ren och ko fick foder bara för arbetskostnaden – inga insatsmedel för utomstående att profitera på. Tycker de tre skribenterna det är kommersiellt klokt, för tillväxtekonomin, att förtiga skogens agrara historia och dess jordbrukspolitiska roll? Bör inte virkes- och fiberintressenter sluta bevaka sina positioner och ta vara på lärdomar som tamdjurens skogsnyttjande kan förmedla?

Karl-Ivar Kumm, docent i lantbruksekonomi, anser att trädrika skogsbeten betyder mycket om man kostnadseffektivt och landskapsvänligt ska realisera färdplanen för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050. Generaldirektör Monica Stridsman begär att för miljömålet Levande skogar få analysera vad som krävs för att bevara livskraftiga mängder av skogsberoende arter. Förslaget är bra, om de som gör jobbet kan skogens hela historia.

Överväg idén om skogsprogram!

Kelvin Ekeland

Norrbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons