Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagsklimatet viker brett i hela landet och även i Hudiksvall

Att försvåra och öka kostnaderna för småföretag leder varken till nya arbetstillfällen eller till fler investeringar, skriver tre företrädare för Moderaterna.

Annons

Svenskt Näringsliv mäter varje år företagsklimatet i landet där man låter 60 000 företagare ge sina synpunkter på hur de upplever sin vardag. Nu i september är det dags för årets mätning där företagens möjligheter att exempelvis växa, nyanställa, investera och bygga ut granskas. Årets ranking visar att företagare anser att företagsklimatet på nationell nivå är på den lägsta nivån sedan mätningarna påbörjades. I vår Hudiksvalls kommun fortsätter det röd-gröna vanstyret att slå mot företagandet och vi tappar i rankingen …

Att försvåra och öka kostnaderna för småföretag leder varken till nya arbetstillfällen eller till fler investeringar. Sverige behöver en näringspolitik som uppmuntrar och underlättar företagande och entreprenörskap. I dag skapas fyra av fem nya jobb inom småföretag, oftast med tio eller färre anställda. Vi moderater värnar fortsatt om fri företagsamhet, entreprenörskap och innovationer.

Näringspolitiken måste anpassas till den verklighet som vi idag möter och verkar i. S/MP-regeringens politik blickar dock fortsatt bakåt, har sedan länge passerat zenit och är fast i en gammal socialdemokratisk tankevurpa om företagare som skurkar eller fifflare som ska tryckas ned istället för att uppmuntras. Reformerna nedan är ett tydligt tecken på den företagarfientliga attityd som bidrar till ett sämre företagsklimat och som präglar S/MP-regeringens politiska linje.

✓ Skatterna på arbete och företagande höjs. I år höjs skatterna med närmare 35 miljarder kronor varav 80 procent slår direkt mot arbete och företagande. Genom att göra det dyrare att anställa ungdomar minskar chansen för unga att tidigt få in en fot på arbetsmarknaden genom att viljan att nyanställa drastiskt sjunker hos företagare. Utöver detta höjs skatterna på energi, bensin och inkomster.

✓ Höjd kilometerskatt. En kilometerskatt utreds som innebär att en åkare som kör en lastbil ungefär 5 000–10 000 mil per år, drabbas av ökade kostnader på cirka 170 000 kronor per år och lastbil. Åkaren måste någonstans kompensera för den ökade kostnaden. Antingen blir det den egna lönen eller, om det går, slutkonsumenten som får stå för notan.

✓ RUT-avdraget minskas. I år minskas rut-avdraget från 50 000 kronor till 25 000 kronor per person och år. Många av de företagare som tillhandahåller rut-tjänster är såväl kvinnor som invandrare – 63 procent av de hemserviceföretag som startades mellan 2010–2014 drivs i dag av människor med utländsk bakgrund.

S/MP-regeringen bryr sig inte om verkligheten utan fortsätter att vara en stoppkloss. Från Rosenbad säger man sig nu samtidigt kunna bidra till att 500 000 nya arbetstillfällen skapas. Hur i allsin dar då, när den faktiska politiken fortsatt pekar i totalt motsatt riktning?

Istället måste vi ge våra företag bättre villkor så att de åter kan börja nyanställa och att fler arbetstillfällen därigenom kan växa fram. Moderaterna tänker lyssna på företagares förslag till att förbättra företagsklimatet brett i hela landet, även här i Hudiksvall.

Jonas Holm (M)

ordförande i Moderaternas Företagarråd i Gävleborg

Lars Hjälmered (M)

riksdagsledamot och vice ordförande i näringsutskottet

Jörgen Warborn (M)

riksdagsledamot och ordförande i Moderata Företagarrådet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons