Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagen i Ljusdal behöver kommunens stöd

Byt ut vissa ledande politiker, rösta fram en borgerlig majoritet och Ljusdal kommer att klättra uppåt i rankningen. Det innebär att kommunen kommer att få så många jobb att vi blir fler invånare.

Annons

Vi behöver bli fler invånare i kommunen. Det är inget nytt. Fler invånare kräver fler jobb, vilket i sin tur kräver ett bra företagsklimat. Den 4 maj publicerade Svenskt Näringsliv sin rankning av företagsklimatet i landets 290 kommuner. Ljusdal föll med 13 placeringar till 227:e plats.

Ju högre upp på rankningen som en kommun kommer desto starkare har befolknings-, sysselsättnings- och skatteintäktstillväxten varit. I vår kommun har vi en stark företagsanda. För den enskilda faktorn företagande rankas kommunen på 14:e plats och för den enskilda faktorn nyföretagande på 31:a plats. Ofta, och med rätta lyfts dessa faktorer fram och beröms, men det räcker ändå inte till att för att skapa tillräckligt med jobb så att vi blir fler invånare. Kommunen tappar fortfarande livskraft.

Det beror på att det finns andra faktorer som kraftigt försämrar företagsklimatet. I 2010 års ranking tappar kommunen 47 placeringar när det gäller kommunens service till företagen och hamnar på plats 223. När det gäller konkurrens från kommunens verksamheter mot de privata företagen tappar kommunen 16 placeringar och hamnar på 277:e plats. Det är riktigt dåligt.

Allvarligt är också att faktorn skolans attityder till företagande sjunker med 122 placeringar till 241:a plats. Vad händer inom skolan?

Företagare och politiker bedömer företagsklimatet i kommunen olika. Företagarnas sammanfattande omdöme hamnar på godtagbart under det att politikernas ligger nära bra. Ligger så nära att de kan tycka att de inte behöver göra något åt företagsklimatet? Trots att vi behöver fler jobb för att inte tappa invånare.

Kommunens största och ledande parti Socialdemokraterna säger i ord att de är för företagande, men varför tar de då inte tag i alla de faktorer som de kan påverka och förbättrar klimatet? I stället tappar vi 13 placeringar. I handling envisas ledande socialdemokrater att i insändare som om LOV (Lag om valfrihetssystem) bygga upp motsättningar mellan näringsliv och kommun. Det har vi inte råd med om vi ska bli fler invånare. Vilka signaler skickar inte dessa insändare till de entreprenörer som vi så väl behöver?

Sammanfattning av rankning är att kommunen lever på att det finns en stark företagsanda och duktiga företagare och att det sedan är de områden som politikerna bestämmer över, som gör att kommunen hamnar så långt ner i rankingen.

Byt ut vissa ledande politiker, rösta fram en borgerlig majoritet och Ljusdal kommer att klättra uppåt i rankningen. Det innebär att kommunen kommer att få så många jobb att vi blir fler invånare. Fler som är med och betalar för välfärdens kärna och som gör att vi kan stoppa alla nedskärningar.

Lasse Molin (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons