Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningar kan bidra till bättre integration

För att undersöka förutsättningarna vad föreningar och andra kan göra i olika delar av länet och fördjupa våra analyser behöver vi ekonomiskt stöd från Gästriklands och Hälsinglands kommuner.

Annons

Stora resurser finns för att ta emot nyanlända flyktingar. Det är angeläget, både för flyktingarna och det svenska samhället. Men det finns många människor från andra länder – främst kvinnor – som levt i Sverige under lång tid och som sällan syns eller hörs. De har kanske bara sporadiskt varit ute i arbetslivet och inte haft möjligheter att utveckla det svenska språket.

Men för denna stora – och av många bortglömda grupp – finns små eller inga resurser för utbildning eller projekt som leder till arbete. Samtidigt finns det en vilja att komma ut i samhället bland de kvinnor vi mött.

Föreningen Kulturum i Gävle anser att det lokala föreningslivet och studieförbunden i samarbete med kommunerna kan bli en del av lösningen på problemet.

För att undersöka förutsättningarna vad föreningar och andra kan göra i olika delar av länet och fördjupa våra analyser behöver vi ekonomiskt stöd från Gästriklands och Hälsinglands kommuner.

Vi har också ansökt om stöd hos länets kommuner för detta.

Blir svaren positiva kan vi hoppas på att landstinget och Region Gävleborg stöttar arbetet att undersöka hur föreningsliv och invandrare kan hitta varandra.

Kulturum har tagit ett litet steg genom att starta ett samarbete kring textilt hantverk med en grupp kurdiska kvinnor i Gävle. Vår första erfarenhet var att kvinnorna gärna vill komma ut i arbete eller studier. Vår andra var att de var avvaktande. Vår tredje – när isen var bruten – glädje och vilja att lära mer.

Ser vi framåt öppnar sig spännande möjligheter och frågor om hur olika kulturtraditioner kan användas för att skapa både konkret arbete och möten som annars troligen inte kommit till stånd.

Vi tror oss ha funnit en intressant metod för integration. Det viktiga är inte vad man gör (vi satsar på textil), men vi tror att inriktningen bör vara mot språk, arbete eller studier. Det vi tror krävs för ett projekt av detta slag är dels ha en person som har gruppens förtroende, förstår gruppens språk och erfarenheter, både i det tidigare hemlandet och i Sverige, och som samtidigt har förankring i det svenska samhället, dels någon med bred erfarenhet av svenskt föreningsliv och samhälle.

Lyckliga omständigheter gav oss i Kulturum förutsättningarna. Vi hoppas att föreningar och länets kommuner vill vara med i den spännande processen?

Turkan Kaya och Niels Hebert

Föreningen Kulturum i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons