Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förebyggande hälsoarbete billigt i längden

Nu har jag läst Yoomi Rehnströms insändare om kommunens arbete med folkhälsoarbete (29/3) flera gånger och jag får inte ihop det.

Annons

Är det så att kommunen valt att inte nyttja hela den kompetens en utbildad folkhälsostrateg faktiskt har om man anser att det inte finns utrymme för mer än 50 procent? En utbildad folkhälsostrateg besitter betydligt större kunskaper än att planera hälsoveckor om man väljer att ta tillvara kompetensen på rätt sätt.

Bara en sådan sak att kommunen valt ut tre av elva övergripande målområden att arbeta med och utelämnat mål två, ekonomisk och social trygghet, i dessa säger en hel del tycker jag. Om det har gjorts en korrekt bedömning av riskfaktorer i kommunen borde väl den punkten komma högt upp på listan i en kommun med hög arbetslöshet både bland vuxna och bland ungdomar, eller? Har man tagit hjälp av strategen i ett utvärderingsarbete och kartläggning om hur hälsotalet faktiskt ser ut inom de olika områdena innan beslut har fattats om vilka av målen som kommunen ska lägga kraft att arbeta med och hur det görs på bästa sätt utifrån beprövade metoder? Har man tagit hänsyn till kartläggningar om det faktiska hälsoläget innan man börjar så att man får en korrekt bedömning av resultaten av de insatser som görs? Finns kompetensen ute på respektive förvaltning om hur dessa olika målområden påverkar och går i varandra och vikten av att dessa insatser samordnas för att få ett optimalt resultat när det kommer till att höja folkhälsotalen? Och vem ansvarar för samarbetet med till exempel landsting och andra aktörer för att samordna insatser?

Jag vill inte på något sätt förringa det arbete som görs ute på förvaltningar och andra instanser när det kommer till att genomföra insatser i de här frågorna men det finns en anledning att det finns en utbildning på 4,5 år för att kunna jobba optimalt med strategier och genomförande metoder och uppföljning i dessa frågor. Precis som att det finns en anledning till att man har utbildade socionomer som arbetar med frågor som berör deras område och att det finns utbildade ekonomer på de positioner där man arbetar med ekonomi.

Så om nu arbetet med de tre av elva målområdena fungerar så bra så föreslår jag att ni ger folkhälsostrategen ytterligare 50 procent att arbeta med att kartlägga och föreslå metoder för att höja hälsotalet även på de resterande åtta målområdena. För eftersom det här är ett preventivt arbete för att förebygga och minimera risker för ohälsa och så bör det vara en väldigt god investering både för kommuninvånarna och för kommunen. Rehabilitering i alla dess former kostar betydligt mer i slutändan än förebyggande arbete!

Anna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons