Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förebygg självmord

Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland ungdomar 15-24 år. Totalt dör 1 500 personer varje år till följd av självmord. Det innebär att någon tar sitt liv var sjätte timme. Det är tre gånger fler än de som dör i trafiken varje år.

Annons

Vi vet hur man skall släcka bränder, vi vet vad vi skall göra när någon faller i en vak, vi kan hjärtlungräddning, men vad gör vi när någon säger ”jag skall ta mitt liv”?

Kristdemokraterna i Landstinget Gävleborg har för några år sedan aktualiserat frågan genom att ställa kravet att personer som omhändertagits inom vården, för självmordsförsök, alltid skall få psykiatrisk bedömning och vård. Vi krävde också att personal, anhöriga och allmänheten får utbildning om riskfaktorer för självmord och att vårdpersonal får fortlöpande kompetensutveckling för att kunna göra så korrekta bedömningar som möjligt

Allas möte med ungdomar i kris kan bli avgörande för ett helt liv. Vi måste bli bättre i mötet med ungdomar son drabbats av psykisk ohälsa, och i arbetet att förebygga självmord.

Regeringens mål är tydligt, vi måste jobba mot en nollvision när det gäller självmord. För att närma oss målet måste alla krafter till. Inte minst måste folkbildningens kompetens och resurser tas tillvara.

Ingemar Kalén (KD)

oppositionsråd landstinget

Kent Sjöberg (KD)

Norrbo

ledamot landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons