Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördröjning ökar risken för handikapp

En fördröjning på 1½ timme försämrar rejält chanserna att slippa handikapp. I dag ges den proppupplösande behandlingen vid stroke i Gävle, Hudiksvall och Bollnäs.

Annons

Vid en hjärninfarkt (propp i hjärnan) ska om möjligt proppupplösande behandling ges. En behandling som kan lösa upp proppen och rädda hjärnceller från att dö – varje minuts fördröjning leder till döden för hundratals miljoner hjärnceller. Den behandlingen kan inte ges i ambulansen, sjukhusets akutresurser krävs. Därför planerar landstinget att starta en kampanj för att befolkningen ska lära sig känna igen symtomen, och snabbt söka hjälp.

Det är bråttom! Chansen att slippa handikapp är starkt beroende på hur snabbt en proppupplösande behandling ges. I de nationella riktlinjerna för stroke (preliminär version 2009) sammanfattas chanserna att slippa handikappande besvär (efter 4½ timme kan behandlingen inte alls ges):

Tid till behandlingÖkad chans att slippa handikapp0-1½ timme181 %1½-3 timmar55 %3-4½ timme40%

Det vill säga en fördröjning på 1½ timme försämrar rejält chanserna att slippa handikapp. I dag ges den proppupplösande behandlingen vid stroke i Gävle, Hudiksvall och Bollnäs.

Nu har ett tjänstemannaförslag lagts för en jättelik omstrukturering av sjukvården i Gävleborg, enligt uppgift inte för att spara pengar (ger 76 miljoner kronor). Den strategiska planen tycks inriktad på något helt annat?

Förutom borttagandet av specialistmottagningarna i Sandviken, Söderhamn och Ljusdal samt nerläggning av merparten av den akuta verksamheten i Hudiksvall, ingår också en nerläggning av den medicinska akutsjukvården i Bollnäs.

Den strategiska planen innebär att behandlingen inte längre kan ges i Bollnäs, och tidsfördröjningen kan komma att öka med 60–90 minuter beroende på trafiksituationer med mera. En sådan fördröjning innan proppupplösande behandling kan ges innebär starkt minskad chans för att rädda hjärnan, och rädda från bestående handikapp. Enligt landstingets medicinska råd är den medicinska kvaliteten inte hotad! Är inte ett ökat antal bestående handikappade strokepatienter ett hot mot den medicinska kvaliteten?

De Nationella riktlinjerna för strokesjukvården (Socialstyrelsen 2009, preliminär version) uttrycker tydligt (med allra högsta prioritet, prioritet 1):

Hälso- och sjukvården bör minimera varje minuts tidsfördröjning i vårdkedjan, såväl utanför som inom sjukhuset, till behandlingsstart med trombolys vid ischemisk stroke.

Nu föreslår landstingets högsta tjänstemän att införa en tidsfördröjning på uppemot 1½ timme för delar av befolkningen! Förvånande är att det medicinska rådet inte har något att invända ur medicinsk kvalitetssynpunkt – är rådet inte medvetet om den medicinska utvecklingen och om Socialstyrelsens nationella riktlinjer? Är det okunskap eller mörkar man för befolkning och politiker?

Hans Präntare

legitimerad läkare, specialist internmedicin

Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons