Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbättra situationen för allergiker på buss och tåg

I vårt föreningsarbete strävar vi för tillgänglighet i samhället för medlemmar som har besvär av astma, allergi eller annan överkänslighet.

Annons

Det kan till exempel handla om tillgänglighet i samhället, i vården, vid arbete och skola samt till fritidsaktiviteter. Kollektivtrafiken och X-trafik ingår på flera sätt i detta. Den behöver fungera för att våra medlemmar ska kunna transportera sig till arbete, skola och olika fritidsaktiviteter.

I Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län, remissversion maj 2012, läser vi: 6.5 Mål 5: Tillgängligheten i bussar ska öka till 96 procent för låggolvsbussar och 100 procent för ramp/lift, rullstols- och barnvagnsplats.

X-tågen är redan 100 procent tillgängliga. Strategi för att nå målet; informera resenärer och förare om förutsättningarna, informera på X-trafiks hemsida vad som gäller vid resa med rullstol/hjälpmedel, ange på X-trafiks hemsida och i tidtabell vilka bussar som har låggolvsentré, utarbeta en tillgänglighetsguide i samarbete med företrädare för handikapporganisationerna.

Vi anser inte att X-tågen är 100 procent tillgängliga för funktionsnedsatta!

Hos oss finns medlemmar med dolda funktionsnedsättningar, personer som reagerar på olika luftburna allergener som till exempel jordnötter/nötter, starka dofter, latex, djurepitel, röklukt och så vidare. Vad har X-trafik gjort för tillgängligheten för dessa medborgare och trafikanter? Att leva med en dold funktionsnedsättning innebär ofta att det är svårt att få anpassningar gjorda, trots att det många gånger inte krävs stora medel att genomföra dem utan mer förståelse, kunskap, gott bemötande och god vilja. Detta kan vi av erfarenhet fastslå.

Att leva med luftburna allergier eller svår astma innebär att man är beroende av medmänniskors förståelse, hänsyn och anpassning. Det kan handla om så simpla åtgärder som att byta ut tvålen på toaletten mot en doftfri variant, informera om det olämpliga i att använda starkt doftande produkter då man ska åka kollektivt. Det kan också vara att personalen inte doftar starkt eller röker utanför ingången till bussen/tåget/bilen under arbetspass, att man informerar om att man ej bör äta jordnötter/nötter på bussar/tåg, ser till så att platser hänvisade för personer med pälsdjur verkligen används av dessa och att de går in vid lämpligaste dörr. Men beslutet måste tas och åtgärden utföras. Har något av detta gjorts för vår målgrupp?

Astma och allergiföreningen i Gävleborgs län

Anette Torvidsson Eriksson, ordförande

Maritha Sedvallson, länsansvarigt skolombud

AnnCristin Östling, ordförande i Ovanåkers förening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons