Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föraren har nog med att köra...

Våra studerande ungdomar får gratiskort till kollektivtrafiken. Jag menar att det ger en helt okej inskolning till användning av allmänna färdmedel. Som flitig bussresenär och iakttagare vill jag dock efterfråga inskolning i hur man uppträder vid och i bussen.

Annons

Våra stadsbussar är lättillgängliga för oss äldre och kanske rörelsehindrade. Fyra motvända sittplatser ger lite större utrymme och har även en hög "specialkarm" att ta hjälp av, när du ska resa dig. Tidigare var dessa säten markerade med handikappsymboler. Dessa har någon skrapat bort. Sammeten på sitskanterna är nött (!) och därunder kan du se fasttorkad sand. Hur kan detta komma sig? Jo: skolungdomar (tonåringar) stiger på bussen, kliver direkt till handikapplatserna, vräker sig ned och hivar upp sina fötter på motstående säte. Inte ens sommartid är skor fria från smuts och väta.

Jag är en av de tanter som hytter med pekfingret. Ofta bemöts jag av uppkäftiga kommentarer. Ibland reser sig gruppen och svassar bakåt i bussen med sura miner.

Chaufförer tvingas bli folkuppfostrare. Jag ser helst att de får hålla ögonen på trafiken i stället för att åthuta passagerare.

Föräldrarna till denna generation ungdomar åker knappast buss själva. Det skulle inte skada med ett samtal hemma vid köksbordet. Någonstans kostar all vandalisering.

Jag är noga med att ge beröm till de skolbarn (ofta lite yngre) som visar fint uppträdande i bussen. Det kan kanske sporra längre fram.

Buss på!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons