Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För fredlig samexistens i humanismens tecken

Därför hoppas jag att vi ska respektera seriösa, humanistiska uppfattningar oavsett religion/ideologi/paradigm och tillsammans kämpa för fredlig samexistens i humanismens och kärlekens tecken, skriver Bo von Scheele.

Annons

För de flesta människor inom olika regioner är det tron som är plattformen, till exempel "jag tror på." För de flesta vetenskapskvinnor och -män är det strävan efter vetande i termer av grundforskning och tillämpad forskning för att förstå och använda kunskaper som utvecklas. Här ingår Big Bang (OBS) teorin och evolutionens skapande krafter.  Samtidigt utgår de flesta av oss forskare från kritisk rationalism (se Thales, Karl Popper) eller liknande paradigm som bland annat betyder att vi inte utgår ifrån 100 procent säker kunskap utan ifrån bristfällig kunskap inom allt från astrofysik till kvantfysik. Till skillnad från datorer (även artificiell intelligens så här långt) har människan måst lära sig att hantera bristfällig kunskap, något som vi ödmjukt respektera även om en del kollegor uppenbarligen inte har insett detta (av skäl jag inte går in på här).

En konsekvens av ovan är att ingen av oss kan veta om Gud skapade människan, eller om evolutionen skapade människan, där en del tror (!) att människan under de senaste 70 000 åren skapat högre väsen för att kunna hantera den komplexa otrygghet och fruktan som människan de senaste årtusendena måst hantera – för att överleva. Alltså en selektiv faktor.

Om vi ödmjukt kan utgå ifrån att vi alla har vår tro – på Gud eller evolutionen som vi faktiskt inte med 100 procents säkerhet kan hävda någon av oss, kan vi i stället rikta vår intelligens för att samla alla goda krafter för att säkra en framtid som ser allt mörkare ut ifrån ett kärleksfullt, humanistiskt perspektiv.

Det finns en modell där vi kan förena våra krafter oavsett religion, ideologi eller vetenskaplig uppfattning och som bygger på utveckling (!) av socialkonstruktivism som kan användas för plattform för förebyggande av olika former av extremism (inklusive informationsmanipulationer) där klokt praktiskt användande av internaliseringsprincipen utgör "vägen" där kärleksbudskapet sprids som ringarna på vattnet av troende såväl som icke-troende.  

Därför hoppas jag att vi ska respektera seriösa, humanistiska uppfattningar oavsett religion/ideologi/paradigm och tillsammans kämpa för fredlig samexistens i humanismens och kärlekens tecken. För mig är inte huvudfrågan om Gud existerar eller inte, utan hur alla goda krafter tillsammans helt kan fokusera på att tillsammans skapa en värld där även våra efterlevande kan överleva.

Bo von Scheele

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons