Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För en saklig vargdebatt

Det är visserligen inte ovanligt med överdrifter, desinformation och rena lögner på insändarsidorna men när det kommer så grova exempel från en politiker som när oppositionsrådet Ingvar Persson (M) från Bollnäs skriver 30 juni behövs några tillrättalägganden.

Annons

Som så ofta handlar det om varg. Persson skriver bland annat ”men tamdjuren utsätts allt mer för övergrepp, framför allt får och hundar”. Om vi lämnar det märkliga ordvalet därhän, jag antar att han menar angrepp, så är fakta att det i Gävleborgs län inte har anmälts ett enda angrepp på får hittills i år, i hela landet har det varit sammanlagt tio angrepp. En jakthund har angripits i länet i år. Så var det med de ”nästan dagliga incidenterna” som Persson talar om.

Inget av de tio angreppen har skett på får som gått i ett rovdjursavvisande hägn. I media spreds i tre fall felaktiga uppgifter om att djuren angripits trots rovdjursstängsel men det visade sig att stängslen inte uppfyllt kraven.

I Gävleborg finns sex vargrevir, enligt SLU tas i snitt 120 älgar per revir och år vilket ger 720 älgar i stället för Perssons ”knappt 1 000 älgar”.

Förutom de rena faktafelen tar Persson till groteska överdrifter som att ”landsbygdens människor far illa” och ”otryggheten kryper in på oss”. Om några människor möjligen känner sig otrygga beror det snarare på den ständiga propagandan från Persson och hans meningsfränder. Varför skriva om revir på ”2 eller 15 vargar” när ett vargrevir med valpar består av två vuxna djur och i genomsnitt fyra årsvalpar levande på första spårsnön.

En kort period under våren och sommaren kan något äldre syskon gå kvar. Inget revir i Sverige har fler än cirka sex djur. I praktiken berörs inga människor av mer än två vuxna vargar var de än bor.

Och så den största och mest etablerade osanningen av alla, att de flesta glesbygdsbor ogillar vargar. Själv glesbygdsbo i vargrevir har jag en helt annan bild av vad människorna i skogen tycker. De betackar sig för att buntas ihop med Perssons ”vi i glesbygden”.

För övrigt skulle nog även glesbygdsbor ha synpunkter på om ”08-orna” exempelvis skulle få för sig att riva hela Gamla stan. Vissa värden tillhör oss alla vare sig det gäller natur eller kultur.

Ylva Lindberg

Hällefors

glesbygdsbo och ledamot i Svenska Rovdjursföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons