Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För 80 000 kronor kan miljonunderskott vändas

Det är av stor vikt att Slottegymnasiet och vuxenutbildningen får en chef med tydligt ledningsuppdrag. Verksamheterna är i behov av ny kunskap med stor kompetens och erfarenhet av organisationsförändringar.

Annons

Svar till En högskoleutbildad som tänker långsiktigt (20/10).

Att titulera sig själv som högskoleutbildad, samtidigt som man skriver "Ibland undrar jag om det är i Sverige eller ett u-land vi lever", i en och samma text ter sig mycket märkligt. Brister i kunskap är det som genomsyrar insändaren och med en touch av politikerförakt lyfter skribenten upp en investering om 80 000 kronor som om det vore det avgörande i en 380-miljonersbudget.

Sveriges ungdom har gratis utbildning från 6 års ålder och upp till studenten. De har valmöjlighet att välja gymnasial studieort med kommunen som kostnadsansvarig. Ungdomar har skolmåltid, resor och studiematerial kostnadsfritt. Studiebidrag om 1 100 kronor per månad utgår till gymnasieeleverna med avbrott under halva sommarlovet. Eleverna har kvalitativa och utbildade lärare och lärmiljön är av hög standard.

Högskoleutbildad som tänker långsiktigt kallar Sverige för u-land? Respekt saknas för den välfärd vi har skapat i Sverige!

Vad det gäller utbildningsnivån hos nämndens ledamöter så ter sig den ganska olika. BUN representeras denna mandatperiod av sex partier med ledamöter och ersättare från olika samhällsklasser med olika erfarenheter, kunskap och politisk värdegrund. Barn- och utbildningsnämnden, BUN, likväl kommunfullmäktige är en spegling av samhället. Politiken består av vanligt folk som har valt att engagera sig politiskt.

BUN:s arbetsutskott har beslutat att ge utbildningschefen i uppdrag att anlita en extern rekryteringskonsult till en kostnad av 80 000 kronor. Medel som BUN begär täckning för hos kommunstyrelsen. Det är av stor vikt att Slottegymnasiet och vuxenutbildningen får en chef med tydligt ledningsuppdrag. Verksamheterna är i behov av ny kunskap med stor kompetens och erfarenhet av organisationsförändringar. Slottegymnasiet och Vuxenutbildningen slås samman, vilket kräver en översyn av de båda verksamheterna.

BUN har vid revisionens granskning fått kritik gällande ledningsfunktionen och nämnden ser det som oerhört viktigt att verksamheter utvecklas. Att anlita en rekryteringskonsult för att skaffa hit kompetens utifrån ser jag som en investering. Om den nya ledningsfunktionen kan utveckla verksamheten från fleråriga underskott, till en budget i balans med bibehållen kvalitet, kan jag tycka att 80 000 kronor är överkomligt då underskottet har varit flera miljoner per år.

Ljusdals kommun strävar efter att erbjuda landets bästa skola. Med den personal vi har i dag och dess ledning har vi potential. Vi vill, vi kan och vi vågar!

Malin Ängerå

ordförande barn- och utbildningsnämnden

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons