Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkvandringar har förekommit gång efter annan genom tiderna

Ordet främling är inte längre så värdeladdat som för 100 år sedan. Varje dag möter vi nu främlingar, okända ansikten, annorlunda hudfärg, annorlunda kläder, och främmande språk, menar insändaren.

Annons

Några är som klippta ur den bibliska historien med fotsida kläden, andra har turbaner på huvudet som om de lösgjort sig ur sagans Tusen och en natt och förirrat sig in i framtiden. På ett sätt tycks de ändå tillhöra 2000-talets människor för deras vanor och beteende, i vart fall offentligt, tycks likna vårt sätt att leva och finnas till. Jag tänker då på mobiltelefoner, läsplattor och annan elektronisk utrustning som hanteras med lika van hand av folk från Sudan, Etiopien, Burkina Faso, Arabländer, Afghanistan eller var som helst ifrån.

Tiden tycks inte ha stått stilla i Mellanöstern eller Nordafrika ända från vår tideräknings början, symboliserad av Jesu födelse för 2000 år sedan. Ja helt enkelt, våra invandrare är moderna människor så nu återstår att se om de kan anpassa sig till vår kultur, eller blir det vi som får anpassa oss. Vi får väl hålla på vårt midsommarfirande, niga och kuta runt till traditionell musik, för det är ju en trevlig fest för hela familjer, inte minst för de allra minsta, för då får de leka med föräldrar och vuxna. Folkvandringar har förekommit gång efter annan genom tiderna som förändrat både kartor och kulören på innevånarna, skeenden som tagit hundratals år. Germaner som vi ursprungs svenskar i huvudsak är har tillexempel trängt undan samerna och gjort livet surt för dem i århundraden.

I dag så är motsättningarna blygsamma och fördomar något förflutet men jag vill avsluta min betraktelse av främlingar med en historia.

En Same åkte till Stockholm för att framföra sin åsikt i någon fråga och blev stående framför regeringstjänstemannens kontors dörr. Där fann en knapp att trycka på för att bli insläppt. Samen tryckte många gånger men fick bara svaret upptaget men fortsatta att trycka på knappen. Slutligen öppnades dörren tvärt av irriterad tjänsteman iakttagande den koltklädde samen och yttrade i lappland växer det tydligen idioter på träd, samen blev inte svar skyldig med repliken men, här i Stockholm behöver man bara trycka på en knapp så kommer der fram en idiot.

Sören Molander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons