Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkomrösta om parken

Efter senaste sammanträdet med kommunfullmäktige har diskussionen om Jazzparken åter kommit i gång. Jag hör till dem som anser att det "konstverk" som iordningsställts på den parkytan snarast ska bort och området återställas till park.

Annons

Parken i sitt nuvarande skick ger ett frånstötande och ogästvänligt intryck. "Konstverket" ser ständigt ostädat ut och Söderhamns ställning som en parkstad befrämjas inte av denna skapelse.

I debatten i fullmäktige sa John Staffas (S) att politiker inte ska bestämma vad som är konst. Jag håller med om det och anser att varje individ själv ska avgöra vad han/hon uppfattar som konst.

Men vi måste ha rätt att ha en åsikt om konstverken och få framföra den åsikten. Vi måste också ha rätt att bestämma var konstverken ska vara placerade när det gäller offentlig konst.

Nu har man placerat en sand-UFO i det som tidigare var Apoteksparken och mer eller mindre utplånat det som var park, det vill säga vad vanliga människor anser vara park. Och det måste vara tillåtet att diskutera om det ska var kvar där eller ej.

Låt oss nu en gång för alla försöka få slut på diskussionen om den park som tidigare kallades Apoteksparken och nu kallas Jazzparken. Låt oss snarast ordna en kommunal folkomröstning om det nuvarande konstverket ska vara kvar där eller flyttas till något annat ställe.

I en insändare föreslogs att det skulle flyttas till Stenö eftersom det finns gott om sand där. En annan möjlighet är att flytta den till jättekonstverket "Alirs öga" ute i skogen vid Hällmyran.

Skulle en majoritet av de röstande vilja ha kvar parken i sin nuvarande utformning är åtminstone jag beredd att acceptera detta även om jag inte tycker att det hedrar Jan Johanssons minne.

Låt oss snarast avgöra "konstverkets" fortsatta öde. Jag har lämnat in en motion där jag föreslår att en kommunal folkomröstning om konstverkat ska vara kvar i Apoteksparken/Jazzparken ska hållas.

Samtidigt föreslår jag att ett lämpligare sätt att hedra Jan Johanssons minne snarast utreds.

Rolf Hofsten gruppledare

SPI, Sveriges Pensionärers Intresseparti i Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons