Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkomrösta om Brotorget

Mitt förslag är att vi Bollnäsbor kräver en folkomröstning i samband med valet den 19 september. Då kan alla rösta om Brotorget ska bebyggas eller inte.

Annons

Beslutet i kommunfullmäktige att sälja och bygga på Brotorget hade inte tagits om Bollnäsborna först tillfrågats. Beslutet föregicks av att någon ”toppolitiker” fick en galen idé att driva igenom sin galna idé i fullmäktige.

De flesta idéer från dessa så kallade ledande politiker går rakt igenom fullmäktige utan protester. Skulle någon ledamot annonsera att rösta emot förslaget resulterar det i att gruppledaren föreslår en time out så kallad ajournering av sammanträdet för ett kortare gruppmöte. Där får ledamoten med avvikande uppfattning sig en avhyvling för att rätta in sig i ledet, ofta parat med ett hot att placeras på icke valbar plats till nästa val. Det brukade ta skruv.

Eftersom kommunfullmäktige bara fungerar som ett transportkompani som kan kommenderas att besluta vad som blivit dem tillsagda går alltid besluten toppolitikernas väg. Så även frågan om Brotorget. Enskilda ledamöter i kommunfullmäktige hade inte haft en chans att rösta emot. Alla beslut i kommunfullmäktige är redan tagna i kommunstyrelsen eller långt i tidigare instans.

Som ledamot i kommunfullmäktige under tolv år erfor jag detta faktum. Jag gjorde även iakttagelsen att många av mina bänkkamrater sprättade sina kuvert med handlingarna när man satt sig på sina platser. En indikation på att man inte läst beslutshandlingarna innan sammanträdet. Det var kanske inte heller nödvändigt eftersom beslutsförslagen inte går att påverka.

Därför vill jag föreslå att enskilda ledamöter i kommunfullmäktige och alla andra Bollnäsbor ges en möjlighet att tala om ifall man vill att Brotorget ska bebyggas eller inte.

Varken Evy Degerman eller Olle Nilsson Sträng eller någon tjänsteman i stadshuset ska besluta i den frågan.

Mitt förslag är att vi Bollnäsbor kräver en folkomröstning i samband med valet den 19 september. Då kan alla rösta om Brotorget ska bebyggas eller inte. Sedan kan Thomas Perzon och Björn Johansson ta sig i brasan och låta kommunen få tillbaka torget eller – i värsta fall – påbörja bygget.

Jag uppmanar Bollnäsborna att kräva denna folkomröstning. Kräv på bara! Jag har redan gjort det.

Andy Pallin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons