Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folk kör lite som de vill på Baggargatan

”Baggen” har funderingar kring trafiksituationen på Baggargatan i Söderhamn. Skribenten får Svar direkt av Lars Ståhl, chef på tekniska kontoret.

Annons

En fundering kring vägarbetet på Baggargatan i Söderhamn: Nu har det gått en tid med enkelriktat på gatan på grund av avstängningen på Trädgårdsgatan. Efter påtryckning så kom det farthinder. Det var bra, men de ligger inte kvar, utan glider runt, och då gör de ingen nytta. Är det de boende som ska lägga dem till rätta varje timme? Bilarna åker som en orm slingrar sig!

En undran till: Varför står det skyltar med 30 km/h när nästan ingen respekterar det? Är det skillnad på 30 km/h utanför en skola och ett boende? Det är ju onödigt att sätta ut skyltar när de inte respekteras. Ingen bevakning har setts! Dessutom kör somliga mot enkelriktat, medan andra parkerar på trottoaren. Kanske någon kan se över det här?

Baggen

Svar direkt

Från 7 juni till 18 augusti är Trädgårdsgatan avstängd från trafik. Baggargatan är enkelriktad norrut och Djurbergsgatan enkelriktad söderut. Det råder samtidigt parkeringsförbud på Baggargatan och Djurbergsgatan.

Det finns två sätt för kommuner att begränsa farten till 30 km/tim: 

1) Besluta om att den tillåtna farten ska begränsas till 30 km/tim (tvingande 30-skyltning eller så kallad gul 30). 

2) Besluta om att den rekommenderade högsta farten ska vara 30 km/tim (så kallad blå 30). Sådan skyltning åtföljs av fysiska åtgärder som gör att det inte är lämpligt att hålla en högre fart på sin färd än 30 km/tim.

På Baggargatan använder vi "blå 30. Med blå 30 får den som inte håller farten omedelbar återkoppling genom de farthinder finns utlagda. Det känns rejält i bilen.

Jag delar helt din åsikt om att man som bilist borde respektera att sänka farten när det kommer till arbete på vägen. Både våra anställda och blåljusmyndigheter rapporterar om förändrade beteenden I trafiken. Sedan onsdagen den 27 juli är fartguppen nu fastbultade i gatan och kan inte röra sig som du beskriver. 

Lars Stål

chef för tekniska kontoret, Söderhamns kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons