Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folk behöver tak över huvudet

Alla pratar om jobben, men för att få ett jobb måste man först ha en bostad, och enligt Boverket råder det bostadsbrist i drygt hälften av landets kommuner. Hela 42 procent av landets kommuner uppger att det är brist på bostäder på den lokala bostadsmarknaden, och 70 procent av alla kommuner uppger att det saknas hyresrätter.

Annons

Det behövs en välfungerade bostadsmarknad, för att det ska finnas en rörlighet på arbetsmarknaden. Utan rörlighet på arbetsmarknaden kan man inte bekämpa arbetslösheten.

Enligt en undersökning från Hyresgästföreningen från 2003, så hade 56 procent av arbetsgivarna i hela landet svårigheter att rekrytera personal på grund av bostadsbristen. I en rapport från 2008 slås det fast, att hela 80 procent av de arbetslösa flyttar till en hyresrätt.

Med tanke på att den borgerliga regeringen nuförtiden tvingar människor att flytta för ett jobb, om man vill behålla sin arbetslöshetsförsäkring, så är det ett faktum att bostadspolitiken hänger samman med arbetsmarknadspolitiken.

Men den borgerliga regeringens bostadspolitik har varit passiv. Den borgerliga regeringen har faktiskt en bostadsminister. Finansmarknadsministern Mats Odell är också formellt bostadsminister, men eftersom den borgerliga regeringen låter marknaden styra bostadsutbudet så behövs ingen bostadspolitik eller någon bostadsminister.

Sverige behöver en aktiv bostadspolitik, med en regering som tror på tanken att bostad är en rättighet. För att alla ska kunna få jobb, behöver vi skapa den samhällsinfrastruktur som behövs för att en människa ska kunna ha möjligheten att få jobb.

Vi kan inte kräva att människor ska söka efter jobb, när de inte har tak över huvudet. Den borgerliga regeringen har under alla sina år i regeringsställning inte ägnat en tanke på bostadsproblematiken, trots att alla siffror pekar på att bostadsproblematiken är enorm, och skapar sociala missförhållanden samt arbetslöshet.

Det är dags att rösta fram en regering som kan se hela bilden, och ge människor tak över huvudet.

Nima Gholam Ali Pour

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons