Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytta inte på gamla råmärken!

När Håkan Juholt (S) tillsammans med partikolleger propagerar för sin politik (13/6) och bättre utbildning, påstår de att kunskap är en ”färskvara”.

Annons

Visst är det så, att det ständigt kommer nya kunskaper och att det är viktigt att ”hänga med” i utvecklingen, men risken finns att det gamla och beprövade, som visat sig bra och hållbart, tappas bort.

Det framhålls också att ”investeringar i kunskaper gör skillnad. Det får människor att växa och våga växa”. Ja, rätt kunskaper har den effekten, men det finns gott om ”kunskaper”, som har precis motsatt effekt. Kunskapen är på ”gott och ont”.

Aldrig har väl kunskapen i hur man hanterar atomerna varit så stor som i dag, och ändå lever stora delar av världens befolkning i skräck för vad både atombomberna och kärnkraftverken kan ställa till med. Miljoner har drabbats hårt av denna kunskap.

Inte heller har datortekniken varit så stor som i dag, ändå är hotet från dem som specialiserat sig på dataintrång en ständigt överhängande fara. Denna kunskap öppnar också möjligheterna för dem som har ont i sinnet att påverka hela börsvärlden och världsekonomin.

Vad Håkan Juholt och många med honom tappat bort i jakten på kunskap är själva grunden för all gedigen utbildning: ”Herrens fruktan är vishetens begynnelse, och att känna den helige är förstånd”, (Ordspråksboken. 9:10).

Tyvärr har den utbildning, som från början grundlades av kyrkan och länge lydde under det så kallade ecklesiastikdepartementet, skilts från sin upphovsman och sekulariserats till den grad att till och med skolavslutningarna inte längre får hållas i kyrkan. Det som en gång var kunskapens ”vagga” har sopats bort av politikerna och själva grunden för all sann och god kunskap avlägsnats från klassrummen. Undra sedan på att kriminalitet och otrygghet breder ut sig i takt med att ”kunskapen växer”.

Visst kunde det vara sant att ”När varje människa växer, växer Sverige”. Men då krävs det också en inre moralisk tillväxt och inte enbart i själviskhet och habegär. Det misstag man gjort i svensk utbildning är det som varnas för i Ordspråksboken 22:28 – ”Flytta inte ett gammalt råmärke, ett sådant som dina fäder har satt upp.”

Jerker Sjölander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons