Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingdebatt visar brister i lagen mot barnäktenskap

Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, och Lennart Andersson, ordförande i Nordanstigs FN-förening, skriver med anledning av att det är den Internationella kvinnodagen.

Annons

Sedan den 1 juli 2014 har Sverige en ny lag mot barn- och tvångsäktenskap. Huvudregeln är att barnäktenskap är förbjudet. Däremot kan de godkännas om anknytning till Sverige saknas. En debatt har nu startat om kommunernas hantering av gifta barn som kommer som asylsökande.

Några kommuner, bland andra Göteborg, har valt att inte låta gifta barn bo ihop bo med sin respektive och fått stöd för denna linje av migrationsminister Morgan Johansson. Det är klokt. Att låta barn mellan 15 och 18 år bo med sin partner sänder fel signaler.

Samtidigt pekar debatten på ett stort problem: alla unga som bor i Sverige har inte samma rätt till skydd mot påtvingade äktenskap. Det strider mot Sveriges åtaganden i bland annat FN:s barnkonvention. FN har också skärpt uppmaningarna till medlemsländerna att stoppa barnäktenskap, senast i de globala målen som antogs i generalförsamlingen i höstas.

Den nya lagen mot barnäktenskap ska ses över, meddelar nu regeringen. Det är ett välkommet besked. Inte ett enda fall av barnäktenskap har lett till åtal sedan den nya lagen klubbades igenom i riksdagen. Fortfarande inträffar det att svenska myndigheter registrerar även barn som bor i Sverige som gifta.

En undersökning från dåvarande Ungdomsstyrelsen visar att 70 000 unga mellan 16 och 25 år upplever att de inte fritt kan välja vem de ska gifta sig med. Länsstyrelsen i Östergötland, som är nationell samordnare mot barn- och tvångsäktenskap, har sedan den 1 januari 2015 via sin jourtelefon fått kännedom om 485 fall omfattande 698 personer. Över hälften av ärendena har rört barn under 18 år och en fjärdedel handlar om barn under 15 år. Det är tydligt att många unga fortfarande har anledning att känna rädsla.

Som Barnombudsmannen har påpekat kan inte barnäktenskap betraktas som frivilliga. De är tvärtom ofta kopplade till våld, utnyttjande och press från familjen. Ett barn som har ingått äktenskap, ofta flickor som tvingats gifta sig med äldre män, har svårt att gå emot familjen och dess traditioner. Barn på flykt är dessutom särskilt utsatta.

Just barns säkerhet och rätten till en barndom glöms ibland i debatten. FN:s barnkonvention säger tydligt att barn har rätt att vara barn tills de fyller 18 år. Enligt artikel 16 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är äktenskap något som endast vuxna har rätt att ingå.

Den kommande utvärderingen av barnäktenskapslagen måste dra tydliga gränser. Om Sveriges regering menar allvar med att bekämpa barnäktenskap måste alla barn som lever här få skydd i lagen. Malmö, Norrköping eller Sundsvall – i de flesta svenska städer finns ungdomar som inte kan styra över sitt val av partner. Det måste vi ändra på.

Aleksander Gabelic

Ordförande i Svenska FN-förbundet

Lennart Andersson

Ordförande i Nordanstigs FN-förening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons