Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flickvaccin kan vara hälsofarligt

Två läkemedelsbolag slåss om guldsitsen att få vaccinera alla 11-åriga flickor mot livmoderhalscancer. Folk som har råd vaccinerar privat.

Annons

De tre sprutorna kostar 1 800 kronor. Vilken tur för alla fattiga som inte har råd att vaccinera sina döttrar säger jag eftersom vaccinet gör mer skada än nytta.

Det finns ingen garanti att man inte får cancer om man tar sprutorna som sägs förebygga livmoderhalscancer och genitala vårtor orsakade av Humant Papilloma Virus (HPV). I USA propagerar Food and Drug Administration (FDA) – motsvarigheten till svenska Livsmedels- och Läkemedelsverket – och politiker för obligatorisk vaccination av alla flickor mellan 9–26 år.

HPV-vaccinet är effektivt även mot kondylom hos pojkar och män upp till 26 år sägs det. Nyttan tycks växa för även förstadier till ändtarmscancer kan stoppas. Hörde ett reklaminslag på en radiokanal att kvinnor ända upp till 45 år kan ta vaccinet. Nu vill USA:s regering att pojkar vaccineras mot HPV skriver Johan Thor – kommersiell direktör, GlaxoSmithKline (DN 28/10). Nyttan med vaccinet tycks växa i omfång. I ett reklaminslag på P3 sades att kvinnor ända upp till 45 år kunde ta vaccinet. Ändtarmscancer orsakas dessutom med all sannolikhet av bakterier enligt nya rön.

Gardasil är associerat med allvarliga bieffekter inkluderande dödsfall. Om Gardasil ges till en 11-åring och vaccinet inte verkar åtminstone 15 år så är det inga fördelar – bara risker – för den unga flickan. Det finns inte några vetenskapliga bevis för att det finns ett direkt samband mellan livmoderhalscancer och HPV. Vaccinet kan vara mer skadligt för kvinnors hälsa än att avstå. Vaccinet ökar till exempel risken för ett förstadium till livmoderhalscancer hos vissa kvinnor med hela 40,6 procent. En rapport avslöjar att FDA under flera år känt till att det inte finns ett samband mellan HPV och livmoderhalscancer. Däremot kan vaccinering av kvinnor som redan har en oförarglig infektion av ett av de virus som Gardasil påstås skydda mot, orsaka att infektionen aktiveras. Det kan innebära en cancerrisk. Något som bolagen självklart mörkar.

I en rapport från 2007 dras följande slutsats: Inga säkra bevis observerades av vaccinets terapeutiska effekt. Alltså inga bevis för att vaccinet har någon som helst effekt. Gardasil är inte bara värdelöst utan till och med farligt. Det har rapporterats 9 000 biverkningar inklusive förlamningar, fosterskador, spontana aborter och dödsfall i USA åren 2006–2008. Enligt truthaboutgardasil.org som varnar för vaccinet har 103 flickor dött. Borde man inte i stället för vaccin propagera för avhållsamhet? När sprutandet kommer i gång i Sverige får vi säkerligen ta del av samma rapporter om sjukdomar som efter sviterna av svininfluensavaccinet. Men lite svinn får man väl ta för att Merck och GlaxoSmitKline ska må bra!

Helena Palén Olofsson

Bjuråker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons