Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler tvingas få bidrag

Regeringens politik har ökat bidragsberoendet. Utbetalningarna av ekonomiskt bistånd har ökat i mer än 90 procent av landets kommuner. De väntas öka med 50 procent. Denna utveckling är en direkt konsekvens av den misslyckade jobbpolitiken.

Annons

Misskötseln av sjukförsäkringen, och den cyniska hanteringen av dem som förlorar jobbet. Sverige har inte råd med fyra år till av ytterligare stora skattesänkningar på lånade pengar, tillsammans med nedskärningar i välfärden.

Regeringen har satsat allt på ett kort: ökade klyftor. Pensionärer betalar högre skatt än löntagare. En halv miljon människor har trängts ut ur a-kassan. Svårt sjuka människor stängs av från sjukförsäkringen.

En stor grupp människor i utanförskap växer: de försäkringslösa. Vårt mål är att minska andelen som går på socialbidrag med en fjärdedel till år 2015, därefter ska den halveras.

Stupstocken i sjukförsäkringen och försämringarna i a-kassan har gjort att sjuka och arbetslösa blivit allt fattigare. Regeringen har experimenterat med nya orättvisor och skapat en ny stor grupp av försäkringslösa.

Men några nya jobb har inte tillkommit. Kostnaderna för arbetslöshetsförsäkringen – som högerkartellen ständigt felaktigt pekar ut som ett bidrag – bedöms öka med cirka 31 miljarder kronor mellan 2008 och 2010.

Inkomstskillnaderna har aldrig varit större i modern tid. Barnfattigdomen har nått rekordnivåer och socialbidragen ökar lavinartat. I Hudiksvalls kommun har kostnaderna för försörjningsstödet, socialbidraget, ökat från 24 miljoner 2006 till över 40 miljoner 2010. Dessa pengar hade vi socialdemokrater och vänstern velat tillföra skolan och omsorgen.

Avvecklingen av platser inom vuxenutbildning och yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning har gjort att allt färre får en andra chans. Den orättvisa pensionärsskatten ökar skillnaderna mellan löntagare och pensionärer. Det kan inte bli tydligare: ökade klyftor är inte lösningen.

Majvor Westberg Jönsson (S)

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons