Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler små än få stora

Många mindre vindkraftsparker är bättre än några större. Jag är orolig för att alliansens kärnkraftsförespråkare vill ha stora vindkraftparker.

Annons

Svar till D Gleich, 9/4. Låt oss slå fast: vindkraften är en bra energikälla. Men jag hävdar fortfarande att många mindre vindkraftsparker är bättre än några större. Jag är också orolig för att alliansens kärnkraftsförespråkarna ska ta stora vindkraftparker med ojämn produktion som förevändning för utbyggnad av kärnkraften. Om en global miljökatastrof väntar lär väl problemen med utbyggnad av vattenkraften vara av jämförelsevis liten betydelse. De kommuner varifrån vattenkraften levereras bör dessutom få en rejäl ekonomisk kompensation. En jämförelse mellan vattenkraftverk i mindre vattendrag med enstaka vindkraftverk skulle också vara intressant. Bara här i trakten finns stillastående vattenkraftverk som tidigare levererat kontinuerlig elkraft i dryga 50 års tid med mycket små underhållskostnader. Variationerna i vattenståndet i de tre magasinen var betydligt mindre än när virkesflottningen pågick.

Staten borde snarast ge ekonomiska möjligheter till provborrning i Dellenkratern. Geotermisk värme kan ge ett stort tillskott för både uppvärmning och el.

Roland Norin

Friggesund

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons