Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler partier som gör taktiska drag

Eva Rennerfelt (
4/12
) har förstås rätt i att SD:s budskap anpassats av taktiska skäl. Och jag delar hennes avståndstagande från partiets bruna rötter och hennes farhågor kring partiets långsiktiga mål, skriver insändaren.

Annons

Detta sagt måste vi erkänna att få partier avstår från liknande anpassningar. Frågan är bara om dessa är kosmetiska eller innebär en verklig kursändring.

Under 1900-talet undrade många om Socialdemokraterna övergivit socialismen eller bara gått över till att försöka införa den med små smygande skattehöjningar. Till slut protesterade ju Astrid Lindgren mot "Pomperipossaeffekten", och i dag betraktar väl ingen S som ett socialistiskt parti?

Även KD anpassade sitt budskap – för att alls komma in i riksdagen. Och i dag kan de ju knappt ens stå upp för barnmorskors samvetsfrihet, eller ta avstånd från den accelererande rashygien som nu slår hårt mot foster med Downs syndrom (särskilt i Frankrike där de får avlivas ända fram till födelsen), utan att påstås vilja totalförbjuda aborter.

Under 2000-talet undrades det om Fredrik Reinfeldts Nya moderaterna var så nya, eller om han egentligen försökte förverkliga den gamla högerns skattesänkarprogram med socialdemokratisk myrstegspolitik.

Det är svårt men viktigt att som väljare bedöma de långsiktiga målen. Journalistiken måste dessutom hjälpa till att avslöja rena övertalningsdefinitioner. När fick vi till exempel veta att vi 1 juli 2013 skulle få nya könsbegrepp? Aldrig! Saken påstods (även i hälsingetidningar) gälla avskaffade tvångssteriliseringar.

Så har även Liberalerna smugit fram och filat på retoriken. Och så har en dogm bytts ut mot en annan. Den om en enstaka jungfrufödelse – som knappt ärkebiskopen tror på – byttes mot dogmen att även karlar föder barn. Inte som ett unikt mirakel, utan då och då historien igenom.

God jul!

Andreas Holmberg

politiskt liberal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons