Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler och fler misstror politiker

Händelserna från och efter valet har inneburit ett ökat misstroende mot partier, riksdags- och regeringsledamöter, oavsett parti. Det går inte längre att ta de nämnda på allvar, och deras ansvarskänsla för landet och medborgarna måste starkt ifrågasättas.

Annons

Agerandet kring Sverigedemokraterna, deras politik, valdeltagande och som riksdagsparti har hanterats av de sju tidigare riksdagspartierna på ett sätt som inte bara hör hemma i sandlådan, utan också tvingar oss medborgare att ställa frågan om kandidaterna till riksdagen och nuvarande regerings- och riksdagsledamöter är ett negativt urval ur befolkningen.

Det går inte att komma från sådana tankar. Skälen därtill är nu så många att vi kanske måste börja tala om urvalskriterier. Dessa bör handla om etik (moral), kunskaper, arbetsmoral, integritet, ansvar, ja kanske till och med begåvningsnivå.

Man kan se en tydlig förändring från 1990-talet och framåt. EU-inträdet kan sägas vara den tidpunkt då det politiska och parlamentariska förfallet accelererade.

Aldrig tidigare har väl riksdagspolitiker brutit så många löften som efter inträdet i EU. Och de har varit av det grövsta slaget. Det illavarslande är också att ingen erkänt lögnerna. Även om lögnerna är grova, så är okunskapen och oviljan att ta ansvar i riksdagsarbetet inte mindre.

Vi blir fler och fler som vid samtal och frågor till riksdagsledamöter blir förvissade om att de är dåligt pålästa, och i väldigt många fall inte kan redogöra för den fråga de röstade till exempel ja eller nej till.

Jag har själv exempel på där ledamöter, som röstade ja till den grundlagsstridiga ändringen av regeringsformen 2002, inte visste vad den innebar och därför inte heller kunde ge mig ett vettigt svar. Detta löd,"du får vänta tills det kommer från riksdagstrycket för jag kan inte förklara det"!

Olle Ljungbeck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons