Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kor och grisar för hälsan och miljön

Debatten om vår mat och miljö har varit alltför ensidig den senaste tiden.

Annons

Maten vi äter är viktigare för hälsan än vad många verkar känna till. I dag finns det många som vill förbättra miljön genom att förändra vad vi äter. Tanken är god men jag är inte säker på att man går rätt väg. Jag tycker också att mat- och miljödebatten har varit alltför ensidig den senaste tiden. Här är några idéer som jag vill framföra och gärna få respons på.

Just nu odlar man mycket spannmål för att föda både människor och kor. Men är det verkligen så bra för oss människor och för vår miljö?

Om vi enbart gav korna gräs och lät dem beta på marginalytor som åkrar, ängar, skogar och skidbackar, skulle vi få mer smör, mjölk och kött med en helt annan fettsammansättning än den vi får i dag när djuren äter spannmål. Den långkedjiga omega-3-fettsyran som är bra för hjärt-kärlhälsan och som minskar inflammationer ökas mångdubbelt vid gräsbete, och den finns bara i animalier. Vi har också flera viktiga vitaminer och andra näringsämnen, B-12 och vitamin D som exempel, som denna föda ger oss. De saknas nästan helt i vegetabilier. Vi människor är ofrånkomligen av naturen köttätare, vare sig vi vill eller inte. Förbättrad omega-3 kvot gäller också självklart för grisar och höns.

Visst, djuren växer inte lika snabbt på enbart gräs och det skapar förmodligen ett inkomstglapp som måste lösas. För miljöns skull så minskar vi antalet traktorer som harvar, sår, gödslar, plöjer och skördar dessa stora spannmålsfält, något som avger koldioxid och kräver olja. Vi behöver inte heller frakta spannmålet med lastbilar till olika ställen. Spannmål innehåller stärkelse, som är den snabbast blodsockerhöjande sockerarten vilket inte alls är optimalt för vår hälsa. Jag ser hellre att vi odlar mer stärkelsefattiga men goda grönsaker som blomkål, broccoli och vitkål. Vi minskar också stort på gödsling av dessa snart helt utarmade åkrar, vilket idag rinner ut och förstör miljön och fisket i östersjön. Jag bor själv på landet, men mina barn har knappt sett en ko eller gris. Ta gärna en tur på landet någon dag för att se hur mycket outnyttjade ytor vi har där vi bara låter gräset vissna samt alla spannmålsfält som i stället kunde användas till direkt bete eller till ensilageproduktion.

...och för någon dag sedan kom det fram att korna bara avger en fjärdedel så mycket metangas som man tidigare trott.

William Jonsson

Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons